GREMO SKUPAJ V VISOKOGORJE  (planina Razor)
9.- 11. 8. 2019

Tokrat smo se drugič odpravili v te konce in ni nam bilo žal. Pohajkovali smo po tamkajšnjih hribih v različnih variantah, si pogledali tudi nekaj naravnih lepot, hkrati pa nam je ostalo kar precej časa za druženje.

V petkovem popoldnevu se nas je še preostanek udeležencev napotilo iz Ljubljane na dolgo pot proti letošnji lokaciji. Polovica se je tja namreč odpravila že zjutraj. Nekateri smo šli preko Železnikov, drugi preko Gorice, a smo se točno ujeli na izhodišču pri planini Kuk. Urico dostopa in do koče smo skupaj prispeli tik pred temo.

SOBOTA:

1.     skupina:    pl. Razor - Škrbina – Vrh Konte – Podrta gora – Zeleni vrh – Tolminski kuk – Tolminski Migovec – pl. Na Kalu – pl. Razor;
(13 udeležencev, vodnik Andrej Stuchly)

                         Čeprav je bil zelo vroč dan so nam najprej jutranja senca, nato pa vetrc in meglice pomagali, da je bilo res prijetno. Čeprav je bila tura razmeroma dolga smo si jo vzeli lagodno in si vmes privoščili kar precej postankov. Po težavnosti sta izstopala vzpona na Vrh konte in Podrto goro, kjer gre vzpon po precej krušljivem brezpotju, česar se s tako številčno skupino ne lotevamo, a ker sta vzpona kratka, smo se nekako uspeli razvrstiti tako, da nas padajoče kamenje ni preveč ogrožalo. Na hrbtu Migovca se je spustila megla, a so se možici ob markacijah še videli, zato smo se prepustili slikanju planik in murk. Na planini Na kalu smo srečali še del druge skupine in se potem skupaj podali proti koči na pl. Razor. Bil je izjemen dan.

2.     skupina:    pl. Razor – pl. Na Kalu - Tolminski Migovec – pl. Na Kalu – Grušnica (nekateri) - pl. Razor;
(11 udeležencev, vodnici: Urša Kozjek in Ines Rutar)

                         V tej skupini sta bili dve vodnici, ker so bili zraven še otroci, da se je tempo lažje prilagajal udeležencem. Vsi so dosegli svoj cilj in se predvsem imeli lepo.

NEDELJA:

1.     skupina:    pl. Razor – Globoko – pl. Razor;
(16 udeležencev, vodnik Andrej Stuchly)

                         Za drugi dan smo imeli plan prečiti greben Spodnjih bohinjskih gora od prevala Globoko do Škrbine z vzponom na dominantni Vrh nad škrbino. Tokrat pa je vreme odvilo zgodbo po svoje. Greben je bil zavit v megle iz katerih je rosilo. Ker greben ni markiran smo se malo nad Globokim odločili, da ni pravega haska, da bi tako lepo turo delali v megli in jo raje prestavimo na drugo leto. Tako smo sestopili nazaj do koče, kjer smo počakali na drugo skupino.

2.     skupina:    pl. Razor – Vogel - pl. Razor;
(3 udeleženci, vodnica: Urša Kozjek)

                         Manjša skupina treh udeležencev si je zadala za cilj Vogel s sestopom na prelaz Globoko. Ko so izvedeli, da je prva skupina obrnila, so ob slabem vremenu sklenili, da prilagodijo turo. Vseeno so dosegli vrh, a se po poti vzpona vrnili do koče.

Zaradi vremena smo se predčasno vrnili do avtomobilov. Vmes smo na planini Kuk nakupili precej mlečnih izdelkov. Čas smo si vzeli tudi za ogled čudovitega slapa Sopota (62m, 10 min hoje) ob cesti proti dolini, nato imeli med vožnjo tudi malo smole (gumidefekt), a skupaj srečno zaključili in se dokončno razšli pri pl. domu na Petrovem brdu.

Letošnja tradicionalna akcija Gremo skupaj v visokogorje je super uspela. Narava je malo posegla vmes in nam dala vedeti, da je bilo pravzaprav druženje osnovni cilj. Imeli smo se lepo in že z veseljem pričakujemo naslednje leto – kam že gremo?

vodja ture:

Andrej Stuchly

 

Naja prvi dan  drugi dan  tretji dan

LIly   prvi dan  drugi dan  tretji dan