SLATNA in KREDA namesto DEBELEGA VRHA
27. 6. 2020

Zaradi epidemije sem moral turo na Dve špici v Italiji zamenjati s čim v Sloveniji. Izbral sem Debeli vrh čez Konjske police, ki ponujajo velikopotezno turo, in smo jo prehodili pred osmimi leti, a so nam žal Konjske police z neprehodnim rušjem tokrat zaprle pot proti Debelemu vrhu. Da vseeno izkoristimo dan, smo nadaljevali turo na bližnja vrhova Slatno in Kredo ter vseeno doživeli lep dan.

Tokrat se zaradi logističnih sprememb na izhodišče nismo pripeljali vsi udeleženci hkrati. Devet jih je na Planini pri jezeru prespalo, dva pa sva prišla navsezgodaj zjutraj iz Ljubljane. Srečali smo se na planini v Lazu ter nadaljevali skupaj. Bilo je lepo sončno jutro. Šli smo proti grapi pod vzhodnim ostenjem Krede in Slatne, od koder pa tokrat nismo uspeli najti uporabnega prehoda v orientacijsko zelo zahtevnem svetu Konjskih polic. Preizkusili smo več variant, kjer nam je neprehodno rušje vsakič zaprlo poti, nato pa se morali spustiti nazaj v izhodiščno grapo. Lahko bi še poizkušali, a nam je bilo že jasno, da je Debeli vrh danes za to skupino preveč oddaljen cilj.

Da pa vseeno izkoristimo dan, smo si izbrali nov cilj ter nadaljevali z vzpenjanjem v krnico pod Slatno in Zadnjim Voglom. Svet je tukaj res samoten. Povzpeli smo se po strmem melišču v grapo med obema vrhovoma, kjer je bilo še precej snega, a se ga je dalo ob strani lepo obiti. Grapa je strma melišče pa zelo mehko, da smo pazljivo le prilezli na sedlo. Sledil je vzpon na Slatno (2077m) in naprej na Kredo (2025m), kjer smo si vzeli več časa tudi za poležavanje na mehkih travah. Sicer so se naokoli že podili grozeči oblaki, a tu ni bilo nič. Sledil je sestop na markirano pot po kateri smo dosegli pl. Dedno polje.

Tu so se naše poti ločile. Del udeležencev, ki se je odločil ostati še en dan, so si z vodnico Katjo še malo podaljšali turo, ostali pa smo se preko Planine pri jezeru spustili proti cesti pri pl. Blato. Tu so se torej naše poti ločile. Preživeli smo še en lep dan.

Na tem mestu moram pohvaliti Občino Bohinj, ki je dobro uredila prevoze, da razbremeni problem parkiranja v Bohinju. Avto parkiraš v Bohinju (npr. Senožeta pri Srednji vasi), plačaš minimalno parkirnino, nato pa te kombi zastonj pripelje do razcepa ceste med pl. Vogar in pl.Blato. Urnik prevozov pa je tudi primeren, da lahko lepo splaniraš planinske ture.

(povezava: https://www.bohinj.si/wp-content/uploads/2016/12/casopis-mobility-2019-parkride.pdf)

Pa nasvidenje do naslednjič…

Vodja ture:
Andrej Stuchly

Naja Lily