OLŠEVA (1929m)       L

19. 6. 2021

 

Torej, kaj napisati za uvod naslednje ture? Potem, ko so nam korona, še bolj pa ukrepi zaradi nje pošteno zagodli pri naših planih, je tura na Olševo ravno pravšnja, da pregledamo svoje vrste, se podružimo in se vsaj tokrat preveč ne naprezamo.

Olševa je znana koroška gora, zanimiv razglednik, ki ponuja drugačne poglede na znane gore. Je izrazito grebenasta gora; njen hrbet je usmerjen v smeri vzhod – zahod. Sam vrh (Govca) ni izstopajoč in zato je gora kot celota bolj markantna, kot njen vrh. Je široka kulisa nad Solčavo, ki zapira poglede proti Avstiji. Olševa je večinoma na Slovenskih tleh, le na zahodnem robu se dotika avstrijske meje. Njen greben, ki ga je za okoli 5 km, je na vzhodu  lahko prehoden, na zahodnem delu pa se najde tudi večje strmine in bolj izpostavljene skalnate predele – in prav v te konce se odpravljamo tokrat.

Iz Ljubljane bomo krenili ob 6:00 uri, z osebnimi avtomobili se zapeljemo preko Kranjskega Raka v Solčavo in od tam navzgor do cerkve sv. Duha, kjer bo naše izhodišče. Po označeni poti se mimo Rogarja povzpnemo najprej na bivši mejni prehod – tu naredimo ovinek za ogled Lipševih vrat, se vrnemo nazaj, nato pa nadaljujemo na Obel kamen (1911m), ki je prvi vrh vršnjega grebena na zahodu.  Sledi prečenje grebena proti glavnemu vrhu Govci, po neoznačeni stezi, ki  je mestoma zahtevnejša. Z Govce sestopimo spet po lahki markirani poti mimo znamenite jame Potočka zijavka (ne pozabite čelnih svetilk!), mimo prej omenjenega mejnega prehoda in spet po poti vzpona nazaj do izhodišča.

Skupne hoje bo 6-7 ur. Tura je mestoma tehnično zahtevna in delno izpostavljena, zato je potrebna ustrezna vzdržljivost in izurjenost. Obvezna oprema: Čelna svetilka za v jamo, priporočljive so pohodne palice. Obleka in obutev vremenu primerna, ne pozabimo na zaščito pred soncem. Hrana in pijača iz nahrbtnika.