Uršlja gora                L
4. 3. 2023

Tokratni izlet je bila nadomestna tura a Slemenovo špico. Ker se je termin pokril s skoki v Planici in posledično zastojem na cestah sem se na pobudo udeležencev odločil spremeniti cilj. Izbral sem Uršljo goro, na kateri pozimi še nismo bili in le-ta nam je v res lepem vremenu in zimski idili pripravila pravi praznik.

Tura je bila posebna še po eni stvari. Kot mentor sem jo prepustil prijatelju Gašperju, ki je potreboval opraviti pripravništvo za snežno kategorijo. Kot energičen in karizmatičen vodnik je hitro naredil vtis na skupino, ki ga je hitro vzela za svojega. Celotno turo, na katero se je zelo dobro pripravil, je odpejal izvrstno.

Devet udeležencev se nas je zbralo pri Domžalah četrt čez sedem, se presedljalo v skupno dva avtomobila in skupaj smo nadaljevali pot proti Štajerski. Na Slemenu smo parkirali nasproti cerkve sv. Duha. Sprva nas je pot vodila po zasneženi cesti, ki nam je vzela kar nekaj višincev, a ni nam vzela volje. Hitro se je naredil lep dan in na sveže zasneženi jasi se je pred nas postavila lepo pocukrana Uršlja gora. Vzpeli smo se kar naravnost po strmejši poti, ki pa je bila od predhodnikov že lepo uhojena. Bujno zasnežene in povešene smrekove krošnje so s sinje modrim nebom pričarale pravo pravljico. Gašper nam je vmes razkril kar nekaj zanimivosti in anekdot v zvezi z Uršljo goro, srečali smo pa tudi sestopajočega planinca ki nas je spodbudil, da smo skupaj zapeli znano pesem Tri planike. Nepozabno. Brez večjih težav smo dosegli cerkev Svete Uršule tik pred vrhom. Na vrhu je bila prava idila in dih jemajoč razgled, vse do Triglava.

Po slikanju pri vršnjem križu smo se še malo okrepčali pri koči, nato pa sestopili po daljši in položnejši poti. Cesta za nazaj nam je še hranila dober vzpon, a smo ga kar z zaletom premagali in bili kaj kmalu pri avtomobilih. Med vračanjem smo se ustavili še v Afriki (picerija) za kratko analizo in seveda okrepčilo, kar je bil pravi zaključek te nepozabne ture. 

 

Vodja ture:

Andrej Stuchly