POHODI od 01.06.2024 dalje
 

SPITZEGEL / NEGAL 2119 m   (1.6.2024)

 

Spitzegel / Negal je 2119 m visoka gora v Ziljskih Alpah v Avstriji. Greben gore z najvišjim vrhom Spitzegel / Nagal se logično umešča v smer masivov Dobrača, ki leži na vzhodu, in grebenov Reißkofla ter nato Jaukna na zahodu. Spitzegel / Negal se na južni strani vzpenja s kar 1500 m nad Šmohorjem (Hermagor). Na severno stran leži gorska dolina Tschernihemer, lepo pa je vidno tudi večje jezero Wießensee. V daljavi na jugu so lepo vidne Julijske in Karnijske Alpe.
Na vrhu gore stoji križ. Na vrhu se pohodnik lahko vpiše v vpisno knjigo in odtisne žig za transverzalo Vrhovi prijateljstva.
Okoli gore je veliko planin, na katerih se pase živina; zaradi številnih makadamskih cest in kolovozov pa je območje priljubljeno med gorskimi kolesarji.

OPIS POTI: Na pot se bomo podali v Avstrijo in se zapeljali v bližino vasice Weissenbach v smeri planine Fischeralm, od koder bomo naredili krožno turo.

TEŽAVNOST:  Zahtevno

PRIMERNOST:  Za uhojene planince z veliko kondicije

PREDVIDEN ČAS HOJE:  9-10 ur

ODHOD IN PREVOZ: 1.6.2024 ob 4.30 uri zjutraj iz Ljubljane

INFORMACIJE IN PRIJAVE: Pri vodniku Gašperju na 041 597 737.

 

OPREMA: Oblačila in obutev primerna vremenu in letnemu času. Pri sebi imejte veljavno planinsko izkaznico in osebni dokument. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite še na osebno izkaznico in planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2024.

Obvezna oprema: pohodniške palice.

 

Milštatske Alpe 

Milštatske Alpe so razgleden gorski greben, ki se dviga nad Milštatskim ali Miljskim jezerom. Miljsko jezero je drugo največje jezero na avstrijskem Koroškem. Z grebena Milštatskih Alp je nanj lep pogled. Milštatske Alpe bomo prehodili od juga proti severu čez pet vrhov. Na grebenu si bomo ogledali tudi zanimivost Granattor, simbol ljubezni in miru. To so železna vrata napolnjena z granatom, kamnom ljubezni, ki so ga v bližnjem rudarskem mestu Radenthein dolga leta kopali. Od vrat se ponuja tudi lep pogled na jezero in okoliške gore.

DATUM: sobota, 15. junij 2024

ZAHTEVNOST POTI: tehnično je pot lahka, bo pa kar dolga, po grebenu se bodo izmenjevali krajši vzponi in spusti, zmerne hoje bo za približno 9 ur.

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. V nahrbtniku naj bo obvezno tudi zaščita pred vetrom (vetrovka, kapa, rokavice).

Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2024, osebno izkaznico in veljavno Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

ODHOD IN PREVOZ: 15. 6. 2024 ob 5.30 uri zjutraj iz Ljubljane

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili čez predor Karavanke, potem po avtocesti do izvoza za Bistrico ob Dravi (Feistritz an der Drau) in naprej do vasi Lammersdorf, kjer zavijemo na gorsko cesto (plačljiva) ter po njej do gorske koče Lammersdorfer hutte. Šoferji imejte 8 eur drobiža za plačilo gorske ceste. Cena prevoza za sopotnike bo 24 eur. Vsi pa imejte še 1 eur drobiža za cestnino gorske ceste za avto, ki bo prepeljal šoferje.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 041 600 678 (Katja).

VODJA IZLETA: Katja Kadiš, vodnica PD IMP Ljubljana

 

DOBRAČ (2166 m)

Sobota, 29. junij 2024

 

»Mejnik med nemško in slovensko zemljo na Koroškem je gora Dobrač. Kakor vsak Slovenec pozna Triglav, tako naj bi ne bilo Slovenca, ki bi mu bilo neznano ime Dobrač,« je leta 1929 zapisal list Vertec, ki je razložil tudi izvor imena. »Slovenci v Ziljski dolini pravijo gozdu 'gozd', a tudi 'dobra' (iz: dobrova = gozd). Ogromni, z gozdom porasli gori so torej dali ime 'Dobrač'.«

 

Dobrač je mogočna gora, ki jo lahko opazujemo s številnih vrhov v Julijskih Alpah in Karavankah in tvori vzhodni obronek Ziljskih Alp nad mestom Beljak in dolino Zilje. Gora ima dva približno enako visoka vrhova, ki sta med seboj oddaljena le nekaj več kot 30 metrov in sta od tromeje Slovenije, Avstrije in Italije oddaljena deset kilometrov. Na vzhodnem se nahaja nemška cerkev, ki velja za eno najvišje ležečih cerkva v Alpah in tudi Evropi, na zahodnem vrhu pa stoji križ, le malo pod njim pa še slovenska cerkev, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju. Le nekaj deset metrov pod obema vrhovoma se nahaja planinski dom, v njegovi bližini pa stoji 160 metrov visok televizijski stolp, ki je viden daleč naokoli. Dobrač je zaščiten kot naravni park.

 

KDAJ:          V soboto, 29. junija 2024

KAKO:          Pot bo v spodnjem delu potekala po gozdnih poteh, višje mimo ruševja in v vršnem delu po goličavi. Zmerne hoje bo približno 9 ur. Tura je tehnično lahka, primerna za zelo dobro uhojene planince.

ODHOD:       Prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci se bomo Zjutraj ob 4.30 uri se bomo z zbirnega mesta odpravili proti Trbižu in naprej prosti Ziljici (Gailitz), ter od tam na cesto proti kraju Šmohor (Hermagor) ter nato proti kraju Čajna (Nötsch im Gailtal). Avtomobile bomo pustili za vasjo Rute (Hermsberg).

POTEK:        Pot proti Dobraču bomo pričeli za vasjo Rute in občasno se nam bodo nudili lepi razgledi na Ziljsko dolino in Ziljske Alpe. Proti vrhu bo pot postajala vse bolj razgledna (pogled na Mangart, Jalovec, Kanin, Viš, Montaž, Ziljsko dolino, Ziljske Alpe...). Do izhodišča se bomo vrnili po isti poti.

OPREMA:     Je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z dobrim podplatom. Hrana in pijača je iz nahrbtnika, zagotovo pa si bomo lahko kak priboljšek privoščili tudi na koči tik pod vrhom.

 

VODSTVO:   Vodja ture je VPZS PD IMP Ines Rutar, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 041 270 115.

 

POHODNIŠKA POT ALPE ADRIA – 1. in 2. etapa, 6. - 7. julij 2024

Pot Alpe Adria na skupno 43 etapah in skupno približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Pohodniška pot vodi od vznožja najvišje gore Avstrije, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in brez velikih ovinkov mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje (Muggia).

 

Pot Alpe Adria pretežno poteka po nealpskem območju in s karseda majhno višinsko razliko. Primerna je za vse vrste pohodnikov. Etape so dolge od 17 do 25 km. Vsako posamezno etapo boste prehodili v 5 do 8 urah. Poti potekajo po obstoječih pohodniških trasah, ki so tematsko povezane in sledijo skupni zgodbi, Celotna pot vas bo vodila čez tri dežele, spoznavali boste tri kulture, trije jezike in okušali tri različne kulinarike. Poti so dobro označene. Na začetku in koncu vsake etape boste našli posebna skulptura z opisom predhodne in naslednje etape ter opisom točke kjer se nahajate.

 

Mi bomo v okviru našega izleta prehodili prvo in drugo etapo. Na prvi etapi se bomo srečali z najvišjim vrhom Avstrije Velikim Klekom, največjim ledenikom v Vzhodnih Alpah in mogočnim slapom Gößnitz (Gößnitzfall) ter dan zaključili ob znani romarski cerkvi v kraju Sveta Kri (Heiligenblut). V drugi etapi bomo doživeli neokrnjeno naravo in kulturno krajino narodnega parka Hohe Tauern (Visoke Ture).

 

ETAPA 1: Kaiser Franz Josefs Hohe – Sveta Kri (Heiligenblut)

 

 

Pot nas popelje od vznožja Grossglocknerja (Veliki Klek), ledenika Pasterze (Pastirica), mimo jezer Sandersee in Margaritzenspeicher do slapa Leiterfall ter nato dalje do kapele sv. Brikcija (Bricciuskapelle), izletniške točke v okviru projekta wasser.reich. Sv. Brikcij je zavetnik popotnikov in vojakov. Kapela se nahaja na energetsko bogatem območju, voda, ki izvira tik pod kapelo, pa naj bi blagodejno vplivala na očesne bolezni. Pot  nadaljujemo preko pobočja Haritzersteig in prispemo v vasico Heiligenblut (Sveta Kri). Ta se nahaja na območju, ki je bilo od rimskih časov pa vse tja do 17. stoletja znano kot najbogatejše najdišče zlata v Evropi. Vasico zato še dandanes pogosto imenujejo »vasica zlatokopa«. Po legendi je vas ime dobila po steklenički s Kristusovo krvjo, ki jo danski princ Brikcij nosil na mečih, da bi ga branila pred roparji. Leta 914 ga je ob povratku iz Konstantinopla v bližini vasice zasul plaz. Izpod snega naj bi nato zrasla tri klasja, na podlagi katerih so našli njegovo truplo in relikvije. Ko so ga kmetje hoteli izkopati, iz zemlje nikakor niso mogli izvleči njegove noge. Kasneje so poleg odkrili stekleničko krvi, ki jo sedaj hranijo v romarski cerkvi sv. Vincenca, ki je bila zgrajena med leti 1460 in 1491. Občani so želeli Brikcija proglasiti za svetnika, vendar prošnji zaradi pomanjkanja dokazov niso nikoli ugodili. Kljub temu so mu postavili grobnico in oltar.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

ETAPA 2: Sveta Kri (Heiligenblut) – Döllach

 

 

Etapa nas vodi ob zahodnem vznožju gorovja Goldberggruppe, katerega samo ime nam pove že zelo veliko; Goldberggruppe namreč dobesedno pomeni »zlato gorovje« in nakazuje na to, da so stoletja dolgo na območju narodnega parka Hohe Tauern (Visoke Ture) kopali zlato. Že v rimskih časih so to poželenja vredno plemenito kovino nabirali v potokih, industrija pa je svoj razcvet na tem območju doživela v 16. in 17. stoletju. V čudoviti gorski dolini Zirknitztal, imenovani tudi »dolina zlatokopa«, do katere pridemo ob koncu dneva, so se nahajali najbolj donosni rudniki zlata.

Tudi danes je tu moč najti sledi zlate rudarske industrije: v obratu, kjer so nekoč izpirali zlato – nahaja se nedaleč stran od naše ture – lahko dandanes tudi vi preverite srečo! V okviru razstave Koroška wasser.reich po želji obiščemo tudi rudarsko vasico, ki je še vedno takšna, kot je bila nekoč. Dosežemo jo bodisi peš bodisi z avtobusom, ki je na voljo za prevoz po narodnem parku.

Najvišja točka naše poti je gorska kmečka vasica Apriach. Mlini v vasici (izletniška točka v okviru projekta wasser.reich) predstavljajo enega najbolj slikovitih simbolov visoko gorske kmečke krajine na območju narodnega parka Hohe Tauern. Raznovrstna in bogata zbirka priča o večstoletni tradiciji pridelave žita na višinah, ki presegajo 1500 metrov! V neposredni bližini mlinov se nahaja kmetija Mentlhof, ki je preurejena v muzej in hkrati predstavlja tudi izletniško točko v okviru projekta wasser.reich. Priporočamo krajši postanek; ogled kmetije namreč vključuje tudi pokušino lokalno in ekološko pridelanih dobrot. V Apriachu se nam razkrije čudovit pogled na slap Jungfernsprung, ki je s svojimi 130 metri eden najvišjih slapov na območju narodnega parka. S slapom je povezana tudi legenda, ki govori o mladi devici, pastirici. Ta naj bi se po pripovedovanjih pognala v globine slapa, saj je nanjo prežal hudič. Če gre verjeti legendi, naj bi skok preživela, še več, menda jo je odnesla popolnoma brez praske. Cilj druge etape je naselje Döllach v občini Großkirchheim, ki je bila nekoč pomembno središče pridobivanja zlata, danes pa je tu sedež uprave narodnega parka.

 

  

 

   

  

 

 

 

 

 

 

 

Več o sami poti si lahko preberete na spodnjih povezavah, ki so služile tudi za pripravo zgornjega gradiva.

 

Alpe Adria Trail Slovenija. Sprehodite se skozi tri dežele | Slovenia Outdoor (slovenia-outdoor.com)

 

Pohodništvo po rajskem vrtu | Alpe-Adria-Trail

ODHOD IN PREVOZz osebnimi avtomobili 6.7. 2024 ob 4.30 uri zjutraj iz Ljubljane, povratek 7.7.2024 v večernih urah

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili čez predor Karavanke, potem po avtocesti do Špitala ob Dravi in naprej po dolini reke Moll vse do kraja Sveta Kri (Heiligenblut). Sledi transport ali avtobusni prevoz po visokogorski cesti Grossglockner do ploščadi Kaiser Franz Josefs Hohe. Po ogledu tamkajšnjih znamenitosti sledi spust v dolino po prvi etapi pohodniške poti Alpe Adria. Po namestitvi v prenočišču prosto za sprehod po mestu/večerjo. V nedeljo izvedba druge etape pohodniške poti, še kakšen ogled in povratek proti domu.

CENA: cca 90 - 100 EUR (vključen prevoz (gorivo, vinjeta), prenočevanje v 4 ali 5 posteljnih sobah z zajtrkom, prevoz do ploščadi Franz Josef Hohe).

Dodatni stroški: večerja, ogledi po želji oz. po predhodnem dogovoru skupine

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so telefonske predprijave pri vodniku do nedelje, 16.6.2024, zaradi rezervacije prenočišča. Število mest je omejeno. Prednost pri prijavi imajo člani PD IMP.

Kasnejše prijave ne bodo mogoče, razen v primeru kakšne odjave oz. prostega mesta v prenočišču. Končno število prijavljenih ter končna potrditev nočitve z zajtrkom mora biti potrjena in vplačana do 2.7.. Torej, lahko se predprijavite in se potem do dne 2.7. z vplačilom dokončno odločite ali na izlet greste ali ne. Vračilo denarja za prenočevanje in zajtrk (cena cca 45 EUR) po 2.7. ne bo več mogoče.

VODJA IZLETA: Gašper Jalen (041 597 737), vodnik PD IMP Ljubljana

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. V nahrbtniku naj bo obvezno tudi zaščita pred vetrom (vetrovka, kapa, rokavice) ter v primeru sončnih dni zaščita pred soncem. Palice po potrebi.

Obvezna je tudi planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2024, osebna izkaznica in veljavna Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.