POHODI od 30.10,2021  dalje

 

Zabrložnica (1635m)                                     Z

30. 10. 2021

Glede na to, da leži trasa predvidenega izleta okoli Lastovic v celoti v Italiji, sem se odločil za nadomestno turo. Gre za manj znane terene nad Logarsko dolino, ki pa znajo presenetiti s skritimi biseri.

 Iz Ljubljane se odpeljemo v soboto 30. 10. 2021 ob 6. uri, preko Kranjskega Raka v Logarsko dolino, do gostišča Logarski Kot. Tukaj ujamemo neoznačeno, a udobno lovsko pot, ki nas povede visoko proti Zabrložnici, kjer leži samotna lovska koča. Najprej bomo poiskali slikovito Matkovo okno, da skozenj pogledamo v sosednjo dolino – Matkov kot. Drugi cilj so Turni nad Zabrložnico. Tu bo potrebno malo poprijeti za skalo, a za fantastičen razgled, ki nas bo nagradil, se splača. Po povratku s Turnov pa po skrivni stezici sestopimo na Okrešelj.

Če ostane še kaj časa bomo sestopili preko Pasjega sedla v dolino, s čimer se izognemo slapu Rinka, v nasprotnem primeru pa po markirani poti mimo slapu v Logarsko dolino. 

Tura je zahtevna, s kakšnim kratkim vmesnim plezalskim mestom. Skupne hoje bo okoli 8 ur. Posebna oprema: čelada in čelna svetilka. Obleka in obutev razmeram primerna. Hrana in pijača izključno iz nahrbtnika.

 

KOZJI VRH  (1628 m)

06. 11. 2021

KDAJ:           v soboto, 6. novembra 2021

KAM:            naš cilj je Kozji vrh, ki leži severovzhodno od Storžiča in zaradi neporaščenega vrha ima lep razgled na vse gore okrog Jezerskega. Lepo so vidni Storžič, Stegovnik, greben Košute in Kočna.

ODHOD:       zbor udeležencev je ob 6.30 v Vižmarjih, od koder se bomo z osebnimi avtomobili odpeljali malo naprej od gostilne Kanonir, kjer bo naše izhodišče.

POTEK:         prvi del poti bo potekal po gostem gozdu, nato pa bomo prispeli na greben Kozjega vrha. Del poti je izpostavljene, kjer bo potrebne tudi nekaj več previdnosti.

ČAS POTI:     pot nam bo vzela približno 5 hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za planince z nekaj kondicije. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.

 

 

 

DATUM IZLETA:

sobota 13. november 2021

Juliana trail etapa 3: Jesenice - Begunje

 

VODJA:

Urša Pogačnik                    

 

ODHOD:

7:30

ZBORNO MESTO:

Končna postaja avtobusa mestnega prometa št. 1 Vižmarje  oz po dogovoru

VRSTA PREVOZA:

Osebni avtomobili – lastni prevoz

ZAHTEVNOST POTI:

Lahka označena pot

RAZDALJA:

VZPON:

DOLŽINA HOJE:

17,1 km

408 m

Hoje je za 4:30 ure

OBVEZNA OPREMA:

Običajna vremenu primerna pohodniška oprema

MALICA IN PIJAČA:

Iz nahrbtnika

 

OPIS POTI:

Z železniške postaje na Jesenicah nas pot vodi skozi mesto, čez Staro Savo in na vzhod proti Slovenskemu Javorniku, kjer gremo čez Savo Dolinko na njen desni breg. Čez travnike in pašnike Dobravškega polja, nadaljujemo proti vasem pod Stolom, od Žirovnice do Rodin, ki jih povezuje kulturna dediščina oziroma so rojstni kraji znamenitih slovenskih pisateljev in pesnikov (Čop, Prešeren, Finžgar, Jalen). Kraji pa so poznani tudi po začetnikih čebelarstva (Janšev čebelnjak). Iz vasi Smokuč se pot vzpne na Sankaško kočo (877m) ter bližnjo izjemno razgledno točko Sv. Peter nad Begunjami, s katere se vidi vsa Zgornjesavska dolina, Blejsko jezero in Julijske Alpe s Triglavom. Sledi spust po Petrovi poti do Begunj in zaključek etape v središču naselja.

 

KRIŽNA JAMA, KRIŽNA GORA - 27. 11. 2021

 
ZBORNO MESTO: Dolgi most, končna postaja avtobusa št. 6
 
KDAJ: 27. 11. ob 7, 15
 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se odpeljemo proti Cerknici ter naprej proti Bloški Polici, kjer zavijemo desno v smeri Babnega polja; po nekaj km se pot odcepi za Križno jamo oz. Križno goro. Predvidoma se naša tura prične z ogledom Križne jame; tu nas pričakajo vodniki, ki nas bodo odpeljali na enourni ogled jame. En del prehodimo peš, drugega pa si ogledamov s čolni. Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, ki ima številna podzemna jezera, tu so našli tudi kosti jamskih medvedov iz ledene dobe ter sledove in ostanke kar 45 živalskih vrst. Poleg tega so tukaj najdeni tudi številni arheološki ostanki, stari tudi več kot 5000 let.
 
Po ogledu jame sledi vzpon na Križno goro, ki je lažje narave in tehnično nezahteven, vendar pot ni označena, markirana. Na vrhu je lep razgled na Cerkniško in Bloško planoto in velik del Notranjske ter gozdove Gorskega kotarja, imeli bomo tudi pavzo za malico. Sledi spust nazaj do avtomobilov; glede na razpoložeje in vremenske razmere je tudi možnost postanka in ogleda izvirov in prvih pritokov na začetku Cerkniškega jezera, v Gorenjem jezeru.
 
ZAHTEVNOST in ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka tehnično nezahtevna tura, vse hoje je približno za 3 ure

OPREMA: pohodni čevlji in palice, ustrezna oblačila za v jamo ( anorak, pelerina..), čelna svetilka ter veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika. Vstopnina v jamo za skupine znaša 8 evrov.
 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PL vodnici PD IMP Urši Kozjek na tel. 041 734 914, v poznopopoldanskih oz. večernih urah.
Lep planinski pozdrav, Urša K.

 

POT PO ROBU
20. 11. 2021

KDAJ: v soboto, 20. novembra 2021
KAM: naš cilj bo prehoditi pohodniško pot Pot po robu, ki poteka po skalnih grebenih in travnikih od Predmeje do Cola. Na tej nezahtevni poti se nam odpirajo lepi pogledi na Vipavsko dolino, čez Kras do Tržaškega in Piranskega zaliva.
ZBOR ob 6.30 v Vižmarjih, od koder se bomo z osebnimi avtomobili odpeljali do vasi Predmeja nad vipavsko dolino, kjer bo naše izhodišče.
POTEK: naš pričetek poti bo pri spomeniku Materi Gorjanki, od kjer se bomo skozi gozdove in travnate senožeti sledili označeni poti. Pot nas bo vodila na vrh Dolskega maja ter naprej do Otliškega okna. Nadaljevali bomo do Sinjega vrha ter nato naprej do Podrte gore. Sledil bo vzpon na najvišji vrh, na Kovk. S Kovka se bomo spustili do našega cilja, vasi Col kamor bomo zjutraj prepeljali avtomobil.
ČAS POTI: pot nam bo vzela približno 6 hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za planince z nekaj kondicije. Hrana in pijača iz nahrbtnika.
OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.
VODSTVO: Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.