KOČNA in GRINTOVEC (2558m)    ZZ

4. 9. 2021

Kočna in Grintavec sta, kot prvaka Kamniško Savinjskih Alp, deležna velikega obiska. Se pa vseeno najdejo kotički, kamor vodi kakšna, večini gornikov malo manj poznana pot. Takšna je pot čez Grdi graben, ki se kot bližnjica ogne Kokrskemu sedlu in nas po drznem prehodu pripelje v Spodnje Dolce. Sledi prečenje Kokrske in Jezerske Kočne ter mimo Dolške škrbine še vzpon na Grintovec. Tura je kar velikopotezna in, sploh v prvi polovici, poteka v divjem bolj redko obiskanem ambientu ter že zato obeta nepozabno doživetje.

Iz Ljubljane bomo krenili ob 5:00 uri, z osebnimi avtomobili se zapeljemo mimo Predvora  ter iz doline Kokre do parkirišča pri kmetiji Suhadolnik, kjer je naše izhodišče (875m). Sprva se vzpenjamo po markirani poti proti Kokrskem sedlu po levi, bolj direktni varianti poti (čez Taško, Z). Na cvetočih poljanah višini 1500m se levo odcepi markirana pot »Čez Grdi graben«, ki nas popelje po drznih in mestoma izpostavljenih travnatih prehodih preko južnega ostenja Grintovca strmo levo navzgor v Spodnje Dolce. Tu se svet bolj odpre in pred nami stoji mogočna gmota Kočen. Po slikovito speljani poti mimo Bivaka v Kočni in gornjega melišča pridemo do vršnjega ostenja Kokrske Kočne. Skala ni slaba, klini in jeklenice pa tod niso potrebne in tako v razgibanem ne pretežkem plezanju kar kmalu dosežemo vrh Kokrske Kočne (2475m).  Sledi prečenje po dobro zavarovanih prehodih pod grebenom in čez dobre pol ure smo še na vrhu najvišje, Jezerske Kočne (2540m). Od tod se spustimo vzdolž Dolške škrbine, še prej pa nam znana trebušasta skala »vzame mero«. Do vrha Grintovca nas čaka še nekaj vzpona po razgibani in zahtevni poti. Razgledi nazaj na prehojeno pot so tokrat veličastni. Sestopimo po poti normalnega pristopa mimo Cojzove koče na Kokrskem sedlu,  v sestopu se bomo Taški ognili in šli malo bolj naokoli po lažji poti do izhodišča.

Skupne hoje bo okoli 12-13 ur. Tura je tehnično zelo zahtevna in mestoma zelo izpostavljena, zato je potrebna ustrezna vzdržljivost in izurjenost. Pot preko Grdega grabna je v mokrem precej bolj tvegana, zato bo vprimeru slabega vremena tura prirejena ali odpovedana. Obvezna oprema: čelada, priporočljive so pohodne palice, čelna svetilka. Obleka in obutev vremenu primerna, ne pozabimo na zaščito pred soncem. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Vodja ture je PLV PD IMP Ljubljana Andrej Stuchly, ki želi obvezne prijave in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643

 

Gremo skupaj v visokogorje                                           L
Tolsta Košuta
(2057m)

11. 9. 2021

 V skladu z letošnjo koronsko situacijo ter zasedenostjo vodnice, sva se z Ines odločila, da tradicionalno turo vseeno izpeljeva. Sicer bo ta tokrat enodnevna, vendar bo malo lažja in z enotnim ciljem, s poudarkom na druženju.

 Zbor udeležencev je v soboto 11.9. 2021 ob 6. uri v Vižmarjih, od koder se z osebnimi vozili odpeljemo preko Tržiča in Medvodja naprej do izhodišča. Nekaj udobne hoje hoje bo potrebno, da dosežemo planinsko kočo na pl. Spodnja Dolga njiva. Pot bomo nadaljevali na Tolsto Košuto – na oba vrhova, nato pa se vrnili nazaj do koče, kjer si bomo popoldne privoščili malo daljši »odmor«.

Tura je lahka, pot na vrh poteka po neoznačeni poti. Skupne hoje bo okoli 7 ur. Posebna oprema ni potrebna. Obleka in obutev razmeram primerna. Hrana in pijača iz nahrbtnika, nazaj grede pa se kaj lahko dobi tudi v koči.

Vodja ture je VPZS Andrej Stuchly, ki želi obvezne prijave in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643. Pri izvedbi sodeluje tudi VPZS Ines Rutar.

 

SREDNJI VRH (1853 m)

25. 09. 2021

KDAJ:           v soboto, 25. septembra 2021

KAM:            naš cilj je Srednji vrh, ki se nahaja vzhodno od Storžiča. Z vrha, na katerem je klop, vpisna skrinjica in žig, se nam odpre lep pogled na Storžič, greben Košute, Kočno, Grintovec, Kalški greben in Gorenjsko.

ODHOD:       zbor udeležencev je ob 6.00 v Vižmarjih, od koder se bomo z osebnimi avtomobili odpeljali do Preddvora, kjer bo naše izhodišče.

 POTEK:        Preddvor – planinska koča na Jakobu - Potoška gora - Javorov Vrh - Cjanovca - Srednji Vrh - Mali Grintovec - zavetišče v Hudičevem borštu ter sestop do izhodišča.

ČAS POTI:     celotna krožna pot nam bo vzela približno 7-8 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Odprta je tudi planinska koča na Jakobu.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252. Na turi bo prisotna tudi VPZS Neža Erjavc.

 

 

KALUDER (1980 m)

Kaluder je zadnji vrh v grebenu, ki se nadaljuje z Velike Babe nad Dupeljskim jezerom proti severu. Pod njegovo vzhodno steno leži planina Za Črnim vrhom, na zahodni strani pa se njegova pobočja spuščajo v dolino Lepene.

DATUM: sobota, 2.10.2021

Pristop in sestop na Kaluder potekata tudi po lahkem do zahtevnem brezpotju z nekaj strmimi odseki. Izlet je primeren za tiste z dobro kondicijo in vajene gibanja v visokogorju. Zmerne hoje bo za približno 8 ur. Posebna tehnična oprema ni potrebna.

ODHOD IN PREVOZ: sobota, 2. 10. 2021 ob 5.30 uri zjutraj iz Ljubljane.

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili čez Vršič v Trento. Izhodišče je v dolini Vrsnika.

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obleka in obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2021.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 041 600 678 (Katja).

IZLET VODI: Katja Kadiš, vodnici PD IMP Ljubljana.