OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 02.11.2018  DALJE

KRIŽNA JAMA, KRIŽNA GORA - 02.11.2019
  ODPADE

ZBORNO MESTO: Dolgi most, končna postaja avtobusa št. 6

 
KDAJ: 02.11.  ob 8 uri

 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se odpeljemo proti Cerknici ter naprej proti Bloški Polici, kjer zavijemo desno v smeri Babnega polja; po nekaj km se pot odcepi za Križno jamo oz. Križno goro. Predvidoma se naša tura prične z vzponom na Križno goro; pot je lažje narave, tehnično nezahtevna, vendar neoznačena. Na vrhu bo malica, potem pa sledi spust do Križne jame. Tu nas pričakajo vodniki, ki nas bodo odpeljali na enourni ogled jame, en del prehodimo peš, drugega pa si ogledamov s čolni. Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, ki ima številna podzemna jezera, tu so našli tudi kosti jamskih medvedov iz ledene dobe ter sledove in ostanke kar 45 živalskih vrst. Poleg tega so tukaj najdeni tudi številni arheološki ostanki, stari tudi kot 5000 let.
 
Po ogledu jame se počasi vračamo proti domu, glede na vremenske razmere je tudi možnost postanka in ogleda izvirov in prvih pritokov na začetku Cerkniškega jezera, v Gorenjem jezeru.

 
ZAHTEVNOST in ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka tehnično nezahtevna tura, vse hoje je približno za 3 ure

 
OPREMA: pohodni čevlji in palice, ustrezna oblačila za v jamo ( anorak, pelerina..), čelna svetilka ter veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika. Vstopnina v jamo za skupine znaša 8 evrov.

 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PL vodnici PD IMP Urši Kozjek na tel.041 734 914, v poznopopoldanskih oz. večernih urah.
Lep planinski pozdrav, Urša K.

 

GLADKI VRH (1667 m) in ALTEMAVER  (1679 m)

9. november 2019

Planinci PD IMP se bomo odpravili na lahko turo na dolgo travnato sleme, ki poteka v smeri vzhod – zahod in le narahlo valovi - Ratitovec, razgibano gorsko planoto v Julijskem predgorju. Razgledi bodo čudoviti, držimo pesti le še za razgledno vreme!

KDAJ:           v soboto, 9. november 2019

KAM:            naš cilj je Gladki vrh (1667 m), z malo sreče bo vreme lepo in bomo osvojili tudi Altemaver (1679 m). Hoje bo približno 3-4 ure. Tura je tehnično lahka, a primerna za dobro uhojene planince.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 8. uri. Peljali se bomo proti Škofji Loki, naprej proti Železnikom ter proti vasici Ravne in do Torke. Avtomobile bomo pustili ob gozdni cesti, malo naprej od Torke.

POTEK:         Iz izhodišča nad Torko bomo zagrizli v klanec proti Gladkemu vrhu. Na koči se bomo okrepčali, skočili še na vrh ter se, če nam bo le vreme dopuščalo, na izhodišče vrnili čez Altemaver ter vasico Zgornje Danje.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z  dobrim podplatom. Hrana in pijača je lahko iz nahrbtnika, odprta pa je tudi koča na vrhu.

 

VODSTVO:   Vodja ture je VPZS PD IMP Ines Rutar, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 041 270 115.

 

PAŠKI KOZJAK

DATUM: sobota, 16. november 2019

Jesenski izlet na Paški Kozjak je tehnično lahek. Primerna je za vse z nekaj kondicije. Zmerne hoje bo za približno 5 ur. Izhodišče je v vasi Vitanje na vzhodnem delu Paškega Kozjaka. Paški Kozjak bomo prečili v celoti od vzhoda proti zahodu in se mimo Planinskega doma na Paškem Kozjaku spustili v dolino Pake. Predviden je tudi vzpon na zahodni vrh z imenom Špik.

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obleka ter malica in pijača iz nahrbtnika.

Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2019 in osebno izkaznico.

ODHOD IN PREVOZ: 16. 11. 2019 ob 7.00 uri zjutraj iz Ljubljane. Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili do Velenja in naprej čez Gornji Dolič do Vitanja.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na tel.: 041 600 678 (Katja).

VODJA IZLETA: Katja Kadiš, vodnica PD IMP Ljubljana.

 

GOTENIŠKI SNEŽNIK (1289 m)

23. 11. 2019

KDAJ:           v soboto, 23. novembra 2019

KAM:            naš cilj je Goteniški Snežnik, s 1289 metri najvišji vrh Goteniške gore in cele Dolenjske. Z vrha so lepi razgledi proti severovzhodu, ostale razglede nam zastira gozd. A nič zato - z vrha Kamenega zidu se nam že prej odpre lep pogled proti Stojni, Kočevski Reki in Goteniškemu Snežniku.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 6.30 uri. Naše izhodišče bo v vasi Gotenica.

 POTEK:        pot bo potekala prek Kamenega zidu, s katerega je lep razgled na Goteniško dolino. Prek sedelca bomo nadaljevali na sam vrh. Vračali se bomo po poti pristopa.

ČAS POTI:    približno 5 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.

 

VELIKI ROB IN KUCELJ (1237m)

 Visoko nad Vipavsko dolino se razprostira Čavenski greben, ki ga sestavlja več vrhov. Najvišji med njimi je Veliki Modrasovec (1353 m ) , Selovec (1265 m), ter Veliki Rob, ki je po višini enak Kuclju (1237 m). Na slednja dva se bomo povzpeli tudi mi.

KDAJ: soboto, 30.novembra 2019

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili.  Zbrali se bomo v Vižmarjjih na avtobusni postaji  št. 1 ob 6.00 uri.  Zapeljali se bomo  v smeri proti Novi Gorici. S hitre ceste Vipava -Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Od tu naprej sledimo oznakam za prireditveni prostor v Vitovljah, kjer parkiramo.

POTEK:

S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Že po parih minutah prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Vitovske cerkve in Vitovskega jezera. Ogledamo si jezerce, ki je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Pot nadaljujemo proti gabrovem gaju Sv. Lucije -zavetnica slepih. Tu v majhnih vdolbinicah voda nikoli ne presahne. Pot nadaljujemo po delu Vitovske krožne poti mimo Velikega zidu po Napoleonovi cesti do Sekulaka, kjer je lepo razgledišče. Nadaljujemo v smeri Velikega Roba. Ko pride do odcepa za omenjeni vrh, se začne strm vzpon, ki traja cca. 45 min. Le - ta nas potem po gozdni poti pripelje na razgledni vrh Veliki Rob. Naš naslednji cilj-Kucelj  je jasno viden in do njega pridemo po dobri uri hoje. Z vrha se bomo spustili po drugi poti in sicer v smeri Vrtovina in se kasneje usmerili na poti, ki nas bodo pripeljale do Vitovelj. Tu se povzpnemo še do romarske cerkvice Sv.  Marije. Sledi še spust skozi vas do našega izhodišča. 

ZAHTEVNOST TURE: Tura je tehnično lahka, primerna pa je za uhojene planince z ustrezno kondicijo.  Skupne  hoje je za cca. 7 -8 ur.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so planinski čevlji z dobrim podplatom, planinska izkaznica s plačano članarino. Priporočajo se tudi pohodne palice. Hrana in pijača sta le iz nahrbtnika. 

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.