OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 11.01.2020  DALJE

Stol(2236m)                                         

11. 1. 2020

Stol, najvišji vrh Karavank, ki ponosno bedi nad blejsko panoramo, je zelo priljubljen gorniški cilj. Tokrat ga obiščemo pozimi od Valvazorjeve koče.

Iz Ljubljane se bomo z osebnimi avtomobili odpravili ob 6:00. Zapeljemo se do Most, in glede na prevoznost ceste, vse do Valvazorjevega doma, kjer pustimo avtomobile. Nadaljujemo proti Žirovniški planini, od koder se povzpnemo mimo Prižnice (Žirovniška pot) vse do Prešernove koče. Ker je le-ta pozimi zaprta nadaljujemo na vrh Stola. Pred sestopom v dolino pa bomo na Malem Stolu še malo povadili gibanje z derezami in cepinom. Sestopili bomo po Zabreški poti in tako "zašpilili klobaso".

Tura je tehnično lahka, vseeno pa zahteva ustrezno kondicijo. Skupne hoje bo za okoli 8 ur odvisno od snežnih razmer.  Če bodo le-te ugodne, bomo na vrhu Malega Stola še malo povadili gibanje v snegu z derezami in cepinom. Obvezna oprema: cepin in dereze, pohodniške palice, sončna očala, čelna svetilka, mali komplet prve pomoči, članska izkaznica s tekočo članarino. Obleka in obutev primerna za zimsko visokogorje. Hrana in pijača v celoti iz nahrbtnika. Obvezne prijave pri vodniku Andreju Stuchlyju.

 

VRTAŠKI VRH  (1898 m)

1. 2. 2020

KDAJ:           v soboto, 1. februarja 2020

KAM:            naš cilj je Vrtaški vrh, zanimiv razglednik visoko nad Mojstrano. Z vrha se nam odprejo pogledi na Julijce s severne strani. Tu vidimo venec od Debele peči, Rjavine, Triglav nad dolino Vrat, vse do Kukove špice. Na drugi strani Save Dolinke pa se nam nastavljajo Karavanke in avstrijski vršaci.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 6:30 uri. Naše izhodišče bo v vasi Mojstrana.

 POTEK:        Pot se na začetku strmo vzpne skozi gozd, nato pa bomo s hojo nadaljevali do Vrtaške planine, kjer se že kažejo lepi razgledi na dolino Vrata. Nato se bomo pričeli zložno vzpenjati proti zahodu ter sčasoma prispeli na sedlo med Slemenom in Vrtaški vrhom, od koder zavijemo ostro desno in hitro dosežemo vrh Vrtaškega vrha.
opomba: V primeru ugodnih snežnih razmer se bomo lahko povzpeli še do Vrtaškega slemena (2077m), kar nam bo vzelo dobro uro.
Sestop bo potekal po poti vzpona nazaj do našega izhodišča.

ČAS POTI:    približno 8-10 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.