OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 30.11.2018  DALJE

 

VELIKI ROB IN KUCELJ (1237m)

 Visoko nad Vipavsko dolino se razprostira Čavenski greben, ki ga sestavlja več vrhov. Najvišji med njimi je Veliki Modrasovec (1353 m ) , Selovec (1265 m), ter Veliki Rob, ki je po višini enak Kuclju (1237 m). Na slednja dva se bomo povzpeli tudi mi.

KDAJ: soboto, 30.novembra 2019

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili.  Zbrali se bomo v Vižmarjjih na avtobusni postaji  št. 1 ob 6.00 uri.  Zapeljali se bomo  v smeri proti Novi Gorici. S hitre ceste Vipava -Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Od tu naprej sledimo oznakam za prireditveni prostor v Vitovljah, kjer parkiramo.

POTEK:

S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Že po parih minutah prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Vitovske cerkve in Vitovskega jezera. Ogledamo si jezerce, ki je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Pot nadaljujemo proti gabrovem gaju Sv. Lucije -zavetnica slepih. Tu v majhnih vdolbinicah voda nikoli ne presahne. Pot nadaljujemo po delu Vitovske krožne poti mimo Velikega zidu po Napoleonovi cesti do Sekulaka, kjer je lepo razgledišče. Nadaljujemo v smeri Velikega Roba. Ko pride do odcepa za omenjeni vrh, se začne strm vzpon, ki traja cca. 45 min. Le - ta nas potem po gozdni poti pripelje na razgledni vrh Veliki Rob. Naš naslednji cilj-Kucelj  je jasno viden in do njega pridemo po dobri uri hoje. Z vrha se bomo spustili po drugi poti in sicer v smeri Vrtovina in se kasneje usmerili na poti, ki nas bodo pripeljale do Vitovelj. Tu se povzpnemo še do romarske cerkvice Sv.  Marije. Sledi še spust skozi vas do našega izhodišča. 

ZAHTEVNOST TURE: Tura je tehnično lahka, primerna pa je za uhojene planince z ustrezno kondicijo.  Skupne  hoje je za cca. 7 -8 ur.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so planinski čevlji z dobrim podplatom, planinska izkaznica s plačano članarino. Priporočajo se tudi pohodne palice. Hrana in pijača sta le iz nahrbtnika. 

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.

 

 

DATUM IZLETA:

sobota 14. december 2019

Jampršnik (649m)

 

VODJA:

Urša Pogačnik                    

 

ODHOD:

7:00

ZBORNO MESTO:

Parkirišče P+R na Dolgem Mostu

VRSTA PREVOZA:

Osebni avtomobili – lastni prevoz

ZAHTEVNOST POTI:

Lahka označena, delno neoznačena pot

DOLŽINA HOJE:

Hoje je za 6 ur

OBVEZNA OPREMA:

Običajna vremenu primerna pohodniška oprema

MALICA IN PIJAČA:

Iz nahrbtnika

 

OPIS POTI:

 

Jampršnik je malo znan in še manj obiskan vrh, ki se nahaja v verigi gora JZ od Črnega Kala in je najvišja točka Kraškega roba. Kljub skromni višini je z vrha lep razgled na Tržaški zaliv ter mesta in vasi ob slovenski in italijanski obali.

Na pot z izhodiščem in ciljem v Hrastovljah se bomo podali čez zapuščeno vasico Zanigrad, nadaljevali do Zazida in se dvignili na Kraški rob do vrha. Z Jampršnika bomo nadaljevali po Kraškem robu do Zjata in nato mimo obrambnega stolpa nazaj v Zanigrad in do Hrastovelj.

 

Pot je nezahtevna in označena, manjši del tudi neoznačen. Hoje je za približno 6 ur.

 

 

Obvezne so prijave na telefon: 031 866 484 Urša Pogačnik