POHODI od 03.10,2020  dalje
 

RJAVINA čez Teme (2532m) ZZ

3.10.2020

Rjavina, ki je ena najbolj markantnih gora v neposredni bližini Triglava, nas je že nekajkrat gostila. Tokrat si bomo za pristop na vrh izbrali zanimivo brezpotno varianto preko Temena - travnatega roba stene, ki strmo pada v Krmo.

Iz Ljubljane se bomo odpravili v soboto 3.10.20 ob 5:45. Odpeljemo se preko Mojstrane v dolino Krmo, kjer bo na koncu ceste naše izhodišče (930m). Peš nadaljujemo vzdolž doline po markirani poti do pl. Zg. Krma, nato pa desno proti južnim pobočjem Rjavine, kjer so kot zanimivost tudi ostanki ameriškega bombnika iz 2. svet. vojne. Sledi strmejši prehod proti Temenu (2136m), nato pa se obrnemo levo ter se po prostrani strehi povzpnemo direktno na glavni vrh Rjavine. Sestopili bomo po markirani grebenski poti na Dovška vratca ter od tam naprej (ali nazaj) v Krmo.

Tura nas vodi tudi po zahtevnem brezpotju in bo trajala okoli 12 ur, zato zahteva dobro fizično pripravljenost in izurjenost, tehnično težavnih mest pa na naši poti ni.

Obvezna oprema: čelada, planinska izkaznica, mali komplet prve pomoči in čelna svetilka. Obleka in obutev vremenu in razmeram primerna. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Vodja ture je PLV PD IMP Andrej Stuchly, ki sprejema obvezne prijave in daje informacije na tel.: 041 961 643.


 

VAJNEŽ (2104m)

Vajnež je najvišji vrh Belščice, pogorja, ki se nahaja zahodno od Stola. Z vrha na katerem stoji križ ter slovenska in avstrijska vpisna skrinjica je lep pogled proti grebenu Karavank in Julijskim Alpam.

KDAJ: sobota, 10. oktober 2020
 

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Iz Ljubljane bomo štartali ob 6. uri v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma.

POTEK: Valvazorjev dom – Urbas – Vajnež – Valvazorjev dom

ZAHTEVNOST TURE: Tura je tehnično lahka, primerna pa je za uhojene planince z ustrezno kondicijo. Skupne  hoje je za cca. 6 ur.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so planinski čevlji z dobrim podplatom, planinska izkaznica s plačano članarino. Priporočajo se tudi pohodne palice. Hrana in pijača sta le iz nahrbtnika.

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.


 

KAMNITI LOVEC (2071 m

Kamniti lovec je zelo priljubljena izletniška točka nad Trbižem. Zaradi dostopa ki ga skrajša žičnica na Višarje, je dobro obiskan. S Kamnitega lovca je zelo lep pogled na Viš in Montaž in njune sosednje vrhove. Ne manjkajo tudi slovenski vrhovi, kjer kraljujeta Mangart in Jalovec. Proti severu se odpre pogled na Karnijske Alpe za katerimi se vidijo nekoliko višje avstrijske gore. Na vrh, na katerem stoji križ, pripelje več poti. Večina planincev uporablja najlažjo pot, ki pride z Višarij, nekateri, bolj uhojeni, se odločijo za pristop iz doline Zajzere, mi pa bomo uporabili nekoliko težji in daljši pristop iz doline Mrzle vode.

DATUM: sobota, 24.10.2020

Izlet je zahteven, vzpon bomo začeli v dolini Mrzle vode in tudi sestopili v dolino Mrzle vode. V zgornjem delu pristopa na Kamnitega lovca je zadnji del poti zahteven. Izlet je primeren za tiste z dobro kondicijo in vajene gibanja v visokogorju. Zmerne hoje bo za 9 do 10 ur.

ODHOD IN PREVOZ: sobota, 24. 10. 2020 ob 5.30 uri zjutraj iz Ljubljane.

Peljali se bomo kot običajno z osebnimi avtomobili čez mejni prehod Rateče do Trbiža. V Trbižu bomo zavili proti mejnemu prehodu Predel in se po tej cesti peljali do vasi Mrzle vode (Riofreddo), kjer bo izhodišče.

OPREMA: čelada, vremenu in letnemu času primerna obleka in obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2020, osebno izkaznico in veljavno Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 041 600 678 (Katja).

IZLET VODI: VPZS Katja Kadiš

 

NEZNANO 2020

TEŽAVNOST:

Lahka pot

PRIMERNOST:

Za vse člane društva z dobro voljo

OPIS POTI:

Zapeljali se bomo na Štajersko, v Rače. Ustavili se bomo pred gradom, se sprehodili po okolici in dvorišču, kjer je lokalna tržnica. Z vožnjo bomo nadaljevali do ribnikov, kjer bomo prehodili krožno pot med njimi.

V nadaljevanju se bomo prepeljali na novo izhodišče, do kmetije Kovačnik https://www.kovacnik.com/, pod Pohorjem.

Sprehodili se bomo po okolici ter se vrnili nazaj na kmetijo, kjer nas bo čakalo kosilo.

PREDVIDENI ČAS HOJE:

Za ogled ribnikov bomo rabili 2 - 3 ure hoje, za krožno turo pri kmetiji 1 do 1.5 ure. Ostali se bodo lahko sprehodili v okolici kmetije, kjer bomo imeli kosilo.

ZBORNO MESTO:
V soboto, 17.10.2020, ob 650 na parkirišču TC VELO na Črnučah in na P & R Dolgi most ob 720.

NAČIN PREVOZA:

Avtobus

PRIJAVE, INFORMACIJE:

OBVEZNE prijave pri vodniku Janez-u SELIŠKAR, tel. 031/652-140.

OPOMBE:

Oblačila in obutev primerna vlažnemu terenu pri ribnikih, vremenu in letnemu času.

Prispevek za izlet za člane PD IMP je 17.00 EUR, za nečlane 35 EUR.


 

KRN (2244 m)
31. 10. 2020

KDAJ: v soboto, 31. oktobra 2020

KAM: naš cilj je Krn, najvišji vrh Krnskega pogorja, pogorja, ki se strmo dviga nad orednjim delom delom reke Soče. Z vrha, na katerem se nahaja razgledna plošča se nam odpre lep razgled, ki seže od Jadranskega morja, prek Matajurja in Kobrariškega Stola do Kanina.

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 5. uri. Naše izhodišče bo pri planini Kuhinja.

POTEK: pot nas bo sprva vodila po cesti do Koče na planini Kuhinja. Od tu pa se bo pot pričela sprva zložno, nato pa strmeje vzpenjati po travnatih pobočjih. Po dobrih pol urah hoda bomo prispeli do starega vojaškega zaselka na planini Slapnik. Pot bomo nadaljevali do jugozahodnega grebena Krna, nato pa bomo ob vzpenjanju v ključih prispeli do Gomiščkovega zavetišča, od koder nas bo čakal še zakljčni vzpon do našega cilja. Sestop bo potekal mimo Batognice ter jezera v Lužnici do našega izhodišča.

ČAS POTI: približno 7-8 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.
 

VODSTVO: Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.


 

STEGOVNIK (1692m)

Stegovnik je razgledna grebenska gora med dolino Tržiške Bistrice in Kokre. Z vrha je zelo lep pogled proti celotnemu grebenu Košute na severu, proti jugu se lepo vidi Storžič s svojimi sosednjimi vrhovi.

KDAJ: sobota, 7. november 2020

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Iz Ljubljane bomo štartali ob 6.uri proti Zgornjim Jezerskem. Le nekaj 100 m naprej od gostilne Kanonir, bomo na levi strani glavne ceste opazili smerne table za Stegovnik, ki nas usmerijo na strmo makadamsko cesto. Tej vzpenjajoči cesti, nato sledimo mimo kmetije Rezman do začetka peš poti na Stegovnik.

POTEK: Domačija Rezman – Močnikovo sedlo – Stegovnik.

Sestopimo po isti poti.

ZAHTEVNOST TURE: Tura je tehnično lahka, primerna pa je za uhojene planince z ustrezno kondicijo. Skupne  hoje je za cca. 6 ur.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so planinski čevlji z dobrim podplatom, planinska izkaznica s plačano članarino. Priporočajo se tudi pohodne palice. Hrana in pijača sta le iz nahrbtnika.

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.