OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 02.04.2018  DALJE

 

 

NANOS - Vojkova koča na Nanosu (1240 m)

2. april 2018 (velikonočni ponedeljek)

 

Tokrat se bomo povzpeli na 2 km dolgo in do 6 km široko kraško planoto, ki je poleg Snežnika najbolj značilna gora na Notranjskem. Nanos ima več vrhov, na velikonočni ponedeljek bomo izbrali razgledni rob ob televizijskem oddajniku ter upali na ugodne razmere za razgled, zaradi katerega gozdnato planoto radi obiskujejo planinci in jadralni padalci.

 

KDAJ:           na velikonočni ponedeljek, 2 aprila 2018

KAM:            naš cilj je Vojkova koča na Nanosu (1240 m). Pot bomo, če nam bodo razmere in število udeležencev le dopuščalo, speljali krožno, hodili pa bo predvidoma 4 ure.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 8. uri. Peljali se bomo proti Razdrtemu ter tam zavili proti vasi Veliko Ubeljsko, kjer bomo pustili večino avtomobilov, nekaj pa jih bomo odpeljali v sosednjo vas Strane.

POTEK:         Iz vasi se bomo vzpeli najprej po kolovozu in čez gozd, potem pa po zmeraj bolj strmi poti in čez travnata pobočja ter v približno dveh urah dosegli cilj. Z Vojkove koče na Nanosu se bomo predvidoma spustili na S stran in proti vasici Strane,

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z dobrim podplatom. Hrana in pijača je lahko iz nahrbtnika, odprta pa je tudi koča na vrhu.

 

VODSTVO:   Vodja ture je VPZS PD IMP Ines Rutar, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 041 270 115.

 

 

 

Text Box:

KLJUČ (623 m)

O PRIREDITVI:

Vabimo na pohod na KLJUČ v Polhograjskih Dolomitih.

TEŽAVNOST:

Lahka, označena pot.

PRIMERNOST:

Za vsakogar z nekaj kondicije.

OPIS POTI:

Pot vodi izpred Gasilskega doma Dragomer na Ferjanko in naprej v vas Brezje pri Dobrovi. Od tu naprej po markirani poti do Doma na Ključu in naprej na vrh Ključa. Po sestopu z vrha krajši počitek pri domu in potem vrnitev mimo kmetije Pavliček v Dragomer. 

Za pohodnike z otroci je primernejše izhodišče vas Brezje pri gasilskem domu, kamor bodo pohodniki z Dragomera prišli okrog 10:30.

PREDVIDENI ČAS HOJE:

Zmerne hoje je cca 4 ure.

ZBORNO MESTO:

V nedeljo, 08.04.2018, ob 850 pred Gasilskim domom Dragomer.

NAČIN PREVOZA:

Lastna organizacija.

PRIJAVE, INFORMACIJE:

Pri vodniku Janez-u SELIŠKAR, tel. 031/652-140.

OPOMBE:

Oblačila in obutev primerna vremenu in letnemu času.

 

 


Veliko Kozje
(993 m)  – Lovrenc - Lisca (948 m)  

14. 04. 2018

 

KDAJ:           v soboto, 14. aprila 2018

KAM:            ta dan bo naš najvišji cilj vrh Veliko Kozje, eleganten skalnat lepotec s piramidasto obliko, ki se dviga visoko med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom, nad levim bregom reke Savinje. Na nasprotni strani Savinje se dviga Kopitnik, južneje Kum s televizijskim stolpom, bolj severno pa greben z Maličem, Šmohorjem in Gozdnikom.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 6.30 uri. Naše izhodišče bo izpred železniške postaje v Zidanem mostu.

 POTEK:        pot nas bo sprva vodila do naselja Obrežje. Nadaljevali bomo po markirani poti do Gašperjeve koče (436 m) pod Velikim Kozjem. Svet nad kočo ponuja drzno podobo. Naleteli bomo na nazobčano skalovje. Na začetku bo vzpon strm, steza, ki preči pobočje, pa bo dokaj ozka. Vrh bomo dosegli po približno treh urah hoje. Ker bomo stali na robu skalnatega pomola s prepadnimi stenami, se nam bo ponujal lep razgled. Z vrha bomo nadaljevali v smeri proti Lisci do cerkve sv. Lovrenca (722 m), ki je bila najverjetneje zgrajena po letu 1545. Ob cerkvi je travnik, ki je razglašen za botanični naravni spomenik. Pot bomo nadaljevali do cerkvice sv. Jošta, od koder nas bo čakal še vzpon do zadnjega cilja, vrha Lisce. Povratek bo sprva sledil po poti vzpona do cerkvice sv. Jošta, nato pa bomo sledili oznakam za vas Breg. Od tam se bomo z vlakom vrnili na izhodišče v Zidani most. (cena vozovnice znaša 1.28 €)

ČAS POTI:    približno 7-8 ur, vključno s postanki. Tura je tehnično lahka, primerno pa za planince z veliko kondicije.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom, priporočljive so pohodne palice. Hrana in pijača je lahko iz nahrbtnika, odprta bo tudi koča na Lisci.

 

VODSTVO:   Vodja ture je VPZS Blaž Erjavc, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.

 

 

Strunjanska dolina, 21.4. 2018

 
KDAJ: v soboto 21.4. ob 7,30, na Dolgem mostu
 
KAM: zapeljali se bomo do Strunjana; naša pešpot se bo pričela pri zdravilišču in kmalu bomo naleteli na prve panoje z opisi znamenitosti Strunjanskega naravnega rezervata. Nato se bomo povzpeli do belega križa in pot nadaljevali v smeri Izole oziroma Belvedera, kjer si bomo privoščili malico in krajši postanek. Počasi bomo potem naredili krog in se ob lepih razgledih in preko nasadov kakija in granatnih jabolk usmerili nazaj proti Strunjanu. Vmes se bomo ustavili še v eni najnižjih planinskih koč- manj kot 50 m nad morjem, po želji pa si bomo ogledali tudi solinarski muzej v Stjuži. 
 
DOLŽINA TURE: 4 do 5 ur 
 
PRIJAVE: pri vodnici PD IMP Urša Kozjek na tel. 041 734914, v popoldanskem oz. večernem času
Pridite, luštno bo!
 

VRH KORENA (1999 m)

12. maj 2018

 

Tokrat se bomo povzpeli na Vrh Korena, ki ga od tega, da bi postal dvatisočak, loči le slab meter. Je nadaljevanje grebena Krvavca in Zvoha ter izjemno razgleden in nam kot na dlani ponudi celo četico Grintavcev. Držimo pesti le še za razgledno vreme!

 

KDAJ:           v soboto, 12 maja 2018

KAM:            naš cilj je Vrh Korena (1999 m). Hoje bo približno 5 ur. Tura je tehnično lahko, primerna za dobro uhojene planince.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 8. uri. Peljali se bomo proti Krvavcu, mimo Ambroža na Krvavcu in avtomobile pustili na parkirišču pri Planini Jezerca.

POTEK:         S planine Jezerca se bomo mimo Kriške planine usmerili proti Planini Koren. Tam se bomo pogledali v jezerce ter si odpočili pri zanimivi koči, ki ji ni para v gorah in nam nudi vpogled v vrednoti poštenost in zaupanje. Od koče se bomo v enakomernem vzponu dvignili do razpotja, kjer jo bomo ubrali levo – do Vrha Korena. Upamo, da bo vreme sončno, saj je vrh ustvarjen za poležavanje. Najbolj zagreti bodo lahko skočili še na Kompotelo (1989 m). Do avtomobilov se bomo vrnili po isti poti.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z zelo dobrim podplatom. Hrana in pijača je iz nahrbtnika, saj, razen pri Florjanu, ki je nedaleč od parkirišča z avtomobili, ni druge možnosti.

 

VODSTVO:   Vodja ture je VPZS PD IMP Ines Rutar, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 041 270 115.