OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 10.08.2018  DALJE

 

PLANINA RAZOR (Gremo skupaj v visokogorje)

9.- 11. 8. 2019

Naše tradicionalno letno visokogorsko druženje letos nadaljujemo na planini Razor. Pred leti smo tod že bili, a smo se odločili, da srečanje ponovimo, ker je okolica omenjene planine ravno pravšnja za lažje ture, ki poleg tega omogočajo predvsem druženje, čemur je akcija konec koncev tudi namenjena.

Planina Razor leži v Julijskih Alpah v območju Spodnjih Bohinjskih gora, pod osrednjim grebenom na južni strani, visoko nad Tolminom. Za greben Spodnjih Bohinjskih gora je značilna precej enolična višina gora, ki tu in tam le presežejo višino 2000m. Vrhovi so si precej podobni, večinoma enostavno dostopni, vendar pa gre še vseeno za pravo visokogorje. Greben je južna meja Julijskih Alp, preden se višine spustijo v sredogorja proti Jadranskemu morju. Od osrednje skupine Julijskih Alp jih loči Bohinjska kotlina, zato nudijo izredne razglede proti Triglavu, ob dobri vidljivosti pa tudi proti morju.

 Potek ture:

Planina Razor je precej oddaljeno izhodišče, zato se bomo tja podali že v petek popoldne, da tja pridemo na predvečer in s tem lahko soboto izkoristimo v celoti. Poleg tega, da imamo do tam debeli dve uri in pol vožnje, nas čaka še uro pešačenja do same koče.

Odhod iz Ljubljane bo v petek ob 17. uri. Z osebnimi avtomobili se zapeljemo mimo Ljubinja pri Tolminu do planine Kuk. Do same planine Razor nas čaka še približno uro hoje.

SOBOTA:   Tolminski kuk (2085m) – tura po zahtevnem brezpotju, vmes še kratek vzpon na Podrto goro (neobvezno) – skupno bo tura trajala okoli 8 ur;

NEDELJA: Vrh nad škrbino (2054m) – slikovita grebenska tura, kjer bomo od prevala Globoko bolj ali manj zvesto prečili greben do Škrbine. Skupno 7 ur;

Omenjeni turi sta mišljeni kot osnovna cilja. Glede na strukturo udeležencev pa lahko dodamo še kakšen lažji cilj ali varianto. V nedeljo popoldne sledi še povratek proti Ljubljani.

Oprema:

Od tehnične opreme bomo vzeli le čelado, drugače pa ne pozabimo na čelno svetilko, zaščita pred soncem, sončna očala, pohodne palice (priporočljivo), mali komplet prve pomoči in čelno svetilko. Obleka in obutev vremenu in visokogorju primerna. Hrana in pijača na samih turah iz nahrbtnika, nekaj pa se dobilo tudi v koči. Obvezna veljavna planinska izkaznica in tudi osebni dokument.

Cena:

Strošek prijave je 21€,  in nudi dvakratno prenočitev v koči (delno sofinancirano). Stroški prevoza in prehrane niso všteti v ceno in jih udeleženci poravnajo sami.

Tura je namenjena članom PD IMP Ljubljana, ki imajo tudi prednost pri prijavi. Morebitni člani drugih društev si prenočišče plačajo sami.

Prijave:

Zaradi organiziranja prenočevanja, je število udeležencev omejeno.  Obvezne prijave do zasedbe mest oziroma najkasneje do ponedeljka 29. 7. 2019. Prijave zbira vodja ture Andrej Stuchly (041 961 643).

Vodja ture

Andrej Stuchly


 

KOPICA

17. avgust  2019

Kopica je vrh med Veliko Tičarico in Malo Zelnarico. Z vrha je lep pogled proti dolini Triglavskih jezer in dolini Za Kopico. Lepo se vidijo tudi vrhovi nad obema omenjenima dolinama.

KDAJ: v soboto 17. avgusta

ZAHTEVNOST TURE: tura tehnično ni zahtevna in je primerna za uhojene gornike. Predviden čas hoje je cca 10 ur.

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Zbrali se bomo v Vižmarjih na avtobusni postaji št. 1 ob 4.30 uri. Peljali se bomo v smeri proti Bohinju in naprej do planine Blato, kjer bomo parkirali naše avtomobile. Plačilo parkirnine za dostop do planine Blato znaša 12 eur.

POTEK: Iz parkirišča se bomo po strmi poti povzpeli do Planine pri Jezeru, od tam pa naprej do Dednega polja. Nadaljujemo v smeri  koče pri Triglavskih jezerih (smer čez Štapce). Tu bomo zavili desno po označeni poti na Malo Tičarico, ki je odličen razglednik. Nato bomo pot nadaljevali na vrh Kopice, kjer bomo imeli daljši postanek. Sestopili bomo po poti pristopa.

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z zelo dobrim podplatom. Hrana in pijača je samo iz nahrbtnika. Na planini Dedno polje je možno dobiti kislo mleko in sir.

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.

 

VELIKI KORITNIK

 

Veliki Koritnik (Creta di Aip ali Trogkofel) je najvišji vrh na območju prelaza Mokrine (Nassfeld). Gora ima položen vrh, s katerega se na vse strani spuščajo strme prepadne pečine. Z vrha, na katerem stoji križ, se odpre lep razgled na Karnijske in Zahodne Julijske Alpe.

DATUM: sobota, 24.8.2019 

Tura je tehnično zahtevna. Primerna je za tiste z dobro kondicije in vajene gibanja v visokogorju. Hoje bo za približno 9 do 10 ur.  

ODHOD IN PREVOZ: sobota, 24. 8. 2019 ob 5.00 uri zjutraj iz Ljubljane

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili na prelaz Mokrine, ki je izhodišče za turo.

OPREMA: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, primerna obutev in obleka ter malica in pijača iz nahrbtnika. 

Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2019, osebno izkaznico in veljavno Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 041 600 678 (Katja).

IZLET VODI: VPZS Katja Kadiš

 

ŠKEDNJOVEC (2309m)

31. 8. 2019

Škednjovec je pravi lepotec. Spada med najlepše, a tudi najtežje dostopne vrhove Fužinskih planin. Na vse strani pada s strmimi stenami in ostrimi, nažaganimi grebeni. Lotili se ga bomo po zahodnem grebenu vzdolž katerega vodi nanj smer najlažjega pristopa.

Z osebnimi vozili se ob 4:30. uri se odpeljemo iz Ljubljane v Bohinj ter po gorski cesti na pl. Blato. Tu bo naše izhodišče. Najprej se povzpnemo na planino Krstenico, nato pa vzdolž Stogov nadaljujemo preko pl. Jezerce južno steno Škednjovca. Povzpnemo se na sedlo na njegovi zahodni strani, kjer se začne plezalni del vzpona. Po izpostavljeni in krušljivi steni v slabe pol ure priplezamo na zelo razgleden vrh. Škednjovec ni kakšen velikan, a je razgled z njegovega divjega vrha prav navdušujoč. Sestopili bomo po poti vzpona.

Tura je tehnično gledano zelo zahtevno brezpotje in je primerna za ustrezno izkušene udeležence z dobro fizično pripravljenostjo. Skupno bo trajala 8 - 10 ur. Obleka in obutev vremenu primerna.

Obvezna oprema: čelada, čelna svetilka, mali komplet prve pomoči, članska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto. Hrana je izključno iz nahrbtnika. Obvezne prijave pri vodniku Andreju Stuchlyju. Število mest je zaradi narave ture omejeno.

Vodja ture je VPZS PD IMP Ljubljana Andrej Stuchly, ki zbira obvezne prijave na telefonu 041 961 643.