OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 01.06.2018  DALJE

OJSTRICA

 

DATUM: torek, 25.6.2019 – prestavljen datum

Datum izleta je prestavljen, da bo na poti čim manj snežnih mest. Izlet tehnično ni zelo zahteven, gre za zahtevno označeno pot in gibanje v visokogorju. Primeren je za tiste z nekaj kondicije in vajene gibanja v visokogorju. Hoje bo za približno 7 do 8 ur.  

ODHOD IN PREVOZ: torek, 25. 6. 2019 ob 6.00 uri zjutraj iz Ljubljane.

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili v Podvolovjek in po gozdni cesti do parkirišča pod planino Podvežak, kjer je izhodišče.

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obleka in obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2019 in osebno izkaznico.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 031 866 484 (Urša).

IZLET VODITA: Urša Pogačnik in Katja Kadiš, vodnici PD IMP Ljubljana.

 

LOGARSKA DOLINA  29.06.2019

ZBORNO MESTO: Trzin-IOC-industrijska cona, pred Piramido 
 
KDAJ: ob 7,30
 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se bomo odpeljali v smeri Kamnika,  Črnivca in naprej proti Lučam in Logarski dolini; tam se prične naša pešpot, ki se deli na spodnji del-Log,  ki je pretežno glinast,  moker, srednji del Plest  (pretežno gozdnat) ter zgornji del Kot (gozdnat in kamnit svet). Dolina je bila leta 1987 zavarovana kot regijski park, razprostira se na preko 24 kvadratnih km in ima 35 prebivalcev. Spada med Alpske ledeniške doline.
Pot po Logarski je naravoslovno etnografska pot, ki vodi skozi čudovite kotičke ohranjene narave krajinskega parka. Razkrila nam bo marsikatero zanimivost kot je n.pr. drugi izvir Savinje, Logarjeva lipa in Plesnikov brest, olcarsko in oglarsko bajto, lovsko prežo in brin velikan ter mogočne skalne balvane. Vrhunec poti je pri slapu Rinka, enem najvišjih slapov v Sloveniji. 
 
ZAHTEVNOST IN ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka, tehnično nezahtevna tura, vse hoje je za 3 do 4 ure
 
OPREMA: pohodni čevlji in palice ter ustrezna oblačila ter obvezna veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika pa tudi v kakšni koči se bo kaj našlo.
 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PLV PD IMP Urši Kozjek, v poznopopoldanskih oz. večernih urah na tel. 041 734 914.
 

 

CIPRNIK (1745 m)

01. 06. 2019

KDAJ:           v soboto, 1. junija 2019

KAM:            naš cilj je Ciprnik, skrit in razgleden vrh nad kranjskogorskimi smučišču. Z vrha privlači pogled na zid mogočnih gora od verige Ponc preko Jalovca, Mojstrovke, Prisanka, Razorja in Škrlatice do Špika. Sledimo lahko tudi ravni črti karavanških vrhov od Peči (Tromeje) do Kepe, v ozadju pa se kaže mogočni Dobrač.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 6.00 uri. Naše izhodišče bo pri jezeru Jasna.

 POTEK:        od jezera bomo sprva hodili ob prodišču Pišnice, nato pa prešli desno v gozd, kjer se bo pot v okljukih pričela strmeje vzpenjati. Prečili bomo pobočja Vratnika (del vzhodnega grebena Vitranca) ter sledili oznakam za Ciprnik. Sledil bo zelo strm vzpon na glavni greben Vitranca, kjer se bo strmina nekoliko umirila ter nas kmalu pripeljala do Mojčinega doma. Od doma bomo pot nadaljevali mimo propadajoče enosedežnice Vitranc II, ter z nekaj krajšimi vzponi in spusti po grebenu prispeli do razpotja, kjer se priključi pot s Planice. Zadnji del poti bo postal nekoliko bolj strm in nas bo ob vse lepših pogledih pripeljal na vrh razgledne gore. Sestop bo potekal po poti vzpona do Mojčinega doma, nato pa bomo krenili levo in pot nadaljevali do Bedančevega doma. Sledil bo le še spust po kranjskogorskem smučišču v dolino, kamor bomo zjutraj prepeljali avtomobil.

ČAS POTI:    približno 6 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika, odprta bo tudi Mojčin dom.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.

 

 

LETNO USPOSABLJANJE - Zabrložnica                ZZ

22.6. 2019

Na začetku letošnje poletne sezone bomo spet pripravili izpopolnjevanje za člane društva. Gre za planinsko turo, na kateri bo bolj kot cilj pomembno to, da bomo del časa namenili tudi ponavljanju veščin, ki nas čakajo na zelo zahtevnih turah.

 Z osebnimi avtomobili se ob 5:00 odpeljemo iz Ljubljane preko Podvolovljeka v Logarsko dolino, kjer parkiramo pri planšariji Logarski kot. Po neoznačeni poti se povzpnemo na planino Zabrložnica, od tam pa nadaljujemo naprej po brezpotnem svetu proti grebenu med Logarsko dolino in Matkovim kotom, kjer bomo poiskali tudi Matkovo okno. Med potjo bomo na primernih mestih spoznavali tehnike gibanja po zelo zahtevnem terenu, ustrezno varovanje in primerno opremo. Sestopimo po smeri vzpona.

Sam potek ture je odvisen od vremenskih razmer in skupine. Tura je mestoma zelo zahtevna in bo trajala okoli 8 ur. V primeru slabega vremena, se bo vodnik predhodno odločil, kako bo s turo.

Obvezna oprema: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, pomožna vrvica (6mm, 3m), reverso (neobvezno), čelna svetilka, pohodne palice priporočljive, mali komplet prve pomoči ter potrjena članska izkaznica. Obleka in obutev vremenu in razmeram primerna. Hrana in pijača le iz nahrbtnika.

Vodja ture je VPZS PD IMP Ljubljana Andrej Stuchly, ki želi obvezne prijave in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643.