MALA MARTULJŠKA PONCA (2502m)                  ZZ 

6. 8. 2022

 

 

Tokrat se odpravljamo v osrednji del Matuljka, kjer so pristopi na glavne nebotičnike zaradi težavnosti rezervirani le za alpiniste. Edina izjema pri tem je pristop na našo goro; seveda pa tu ne gre za lahek nedeljski sprehod, ampak vsekakor za resno turo.

 

Z osebnimi avtomobili se bomo ob 4:30 odpeljali iz Ljubljane. Zapeljali se bomo do Gozd-Martuljka, kjer bomo na parkirišču pustili avtomobile. Najprej gremo po markirani poti do pod Špikove severne stene, kjer stoji Bivak III - Pod srcem. Od tu naprej bomo hodili le še po brezpotju. Preko treh krnic (Kotlov) se bomo povzpeli do vrha Na pečeh (2032m), ki je zelo dober razglednik. Nadaljujemo naprej proti škrbini med Malo in Veliko Ponco, pod katero običajno dolgo vztraja strmo snežišče. Po njem se varno povzpnemo le z zimsko opremo, torej so dereze in cepin nujni del opreme. Od škrbine do vrha je nato še nekaj lažjega plezanja do drobnega prostorčka na precej osamljenem vrhu.

Sestopili bomo po poti vzpona.

Tura je mestoma tehnično zelo zahtevna in zaradi velike višinske razlike (1750m) tudi naporna. Skupne hoje bo okoli 12-13ur. Namenjena je izkušenim planincem z dobro kondicijo, ki nimajo nobenih težav z vrtoglavico in so vajeni hoje po krušljivem brezpotnem terenu. Tura bo izpeljana le ob lepem vremenu, sicer bo prirejena ali odpovedana.

OPREMA: Čelada, cepin, dereze, palice (priporočljivo), mali komplet prve pomoči, čelna svetilka ter potrjena članska izkaznica. Obleka in obutev razmeram v visokogorju primerna. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Pazite na zadostno količino vode.

Vodja ture je VPZS PD IMP Ljubljana Andrej Stuchly, ki želi obvezne prijave in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643.