PLANINA RAZOR (Gremo skupaj v visokogorje)

9.- 11. 8. 2019

Naše tradicionalno letno visokogorsko druženje letos nadaljujemo na planini Razor. Pred leti smo tod že bili, a smo se odločili, da srečanje ponovimo, ker je okolica omenjene planine ravno pravšnja za lažje ture, ki poleg tega omogočajo predvsem druženje, čemur je akcija konec koncev tudi namenjena.

Planina Razor leži v Julijskih Alpah v območju Spodnjih Bohinjskih gora, pod osrednjim grebenom na južni strani, visoko nad Tolminom. Za greben Spodnjih Bohinjskih gora je značilna precej enolična višina gora, ki tu in tam le presežejo višino 2000m. Vrhovi so si precej podobni, večinoma enostavno dostopni, vendar pa gre še vseeno za pravo visokogorje. Greben je južna meja Julijskih Alp, preden se višine spustijo v sredogorja proti Jadranskemu morju. Od osrednje skupine Julijskih Alp jih loči Bohinjska kotlina, zato nudijo izredne razglede proti Triglavu, ob dobri vidljivosti pa tudi proti morju.

 

Potek ture:

Planina Razor je precej oddaljeno izhodišče, zato se bomo tja podali že v petek popoldne, da tja pridemo na predvečer in s tem lahko soboto izkoristimo v celoti. Poleg tega, da imamo do tam debeli dve uri in pol vožnje, nas čaka še uro pešačenja do same koče.

Odhod iz Ljubljane bo v petek ob 17. uri. Z osebnimi avtomobili se zapeljemo mimo Ljubinja pri Tolminu do planine Kuk. Do same planine Razor nas čaka še približno uro hoje.

SOBOTA:   Tolminski kuk (2085m) – tura po zahtevnem brezpotju, vmes še kratek vzpon na Podrto goro (neobvezno) – skupno bo tura trajala okoli 8 ur;

NEDELJA: Vrh nad škrbino (2054m) – slikovita grebenska tura, kjer bomo od prevala Globoko bolj ali manj zvesto prečili greben do Škrbine. Skupno 7 ur;

Omenjeni turi sta mišljeni kot osnovna cilja. Glede na strukturo udeležencev pa lahko dodamo še kakšen lažji cilj ali varianto. V nedeljo popoldne sledi še povratek proti Ljubljani.

 

Oprema:

Od tehnične opreme bomo vzeli le čelado, drugače pa ne pozabimo na čelno svetilko, zaščita pred soncem, sončna očala, pohodne palice (priporočljivo), mali komplet prve pomoči in čelno svetilko. Obleka in obutev vremenu in visokogorju primerna. Hrana in pijača na samih turah iz nahrbtnika, nekaj pa se dobilo tudi v koči. Obvezna veljavna planinska izkaznica in tudi osebni dokument.

 

Cena:

Strošek prijave je 21€,  in nudi dvakratno prenočitev v koči (delno sofinancirano). Stroški prevoza in prehrane niso všteti v ceno in jih udeleženci poravnajo sami.

Tura je namenjena članom PD IMP Ljubljana, ki imajo tudi prednost pri prijavi. Morebitni člani drugih društev si prenočišče plačajo sami.

 

Prijave:

Zaradi organiziranja prenočevanja, je število udeležencev omejeno.  Obvezne prijave do zasedbe mest oziroma najkasneje do ponedeljka 29. 7. 2019. Prijave zbira vodja ture Andrej Stuchly (041 961 643).

 

 

Vodja ture

Andrej Stuchly