VIŠ (2666m - Italija)    ZZ 

1.8.2020


 

Čeprav je Viš »le« drugi najvišji vrh v Zahodnih Julijcih, je pravi poglavar svoje skupine, samih prvovrstnih težko pristopnih nebotičnikov. Glavni del naše ture bo zavarovana markirana pot Anita Goitan, ki po vrtoglavih policah povezuje Viševo skupino. Po njej se bomo najprej približali Višu, nato pa po njej nadaljevali vse do Mojzesa v Škrbini zadnje špranje.

Iz Ljubljane odrinemo 1. 8. 20 ob 4:30 in se odpeljemo preko meje (dokumenti!) mimo Trbiža in Rabeljskega jezera v Jezersko dolino, kjer bo na parkirišču naše izhodišče (cca 1000m). Najprej se po označeni poti mimo koče Corsi povzpnemo do Trbiške škrbinice (2240m), kjer se začne zelo zahtevna markirana pot Anita Goitan, ki vodi po sistemu vrtoglavih teras, ki povezujejo Viševe sosede. Vmes bomo pot zapustili za vzpon na vrh Viša ter se po osvojenem vrhu spet spustili na Anito Goitan, po kateri bomo prečili še do Škrbine zadnje špranje, nato pa sestopili do koče Corsi ter naprej v dolino do avtomobilov.

Tura je resna in zahteva dobro fizično pripravljenost in izurjenost. Čas hoje 10 – 12 ur. 

Obvezna oprema: čelada, plezalni pas s samovarovalnim kompletom, planinska izkaznica, mali komplet prve pomoči in čelna svetilka. Obleka in obutev vremenu in razmeram primerna. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Zaradi zahtevnosti ture je število udeležencev omejeno. V primeru slabšega vremena ima vodnik pravico turo prirediti ali odpovedati.

Vodja ture je PLV PD IMP Andrej Stuchly, ki sprejema obvezne prijave in daje informacije na tel.: 041 961 634. Na turi bo sodelovala tudi Vodnica Katja Kadiš