OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 06.10.2018  DALJE

KORDEŽEVA GLAVA (PECA  2125m)

06.10.2019

Kordeževa glava bolj znana po imenu Peca je najvišji vrh pogorja Pece. Nahaja se na meji z Avstrijo nad Mežiško dolino na Koroškem. Peca je med Slovenci prepoznavna tudi po pravljici o kralju Matjažu, ki menda spi v jami pod njo. Zbudil naj bi se, ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize. Južni del Pece je prevotlen s številnimi rovi nekdanjega mežiškega rudnika. Začetek enega od teh rovov je preurejen v Votlino Kralja Matjaža. 

KDAJ: v nedeljo, 06.10.2019

ZAHTEVNOST TURE: tura tehnično ni zahtevna in je primerna za uhojene gornike. Predviden čas hoje je cca 7ur.

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Odhod iz Ljubljane ob 5.30 uri. Zapeljali se bomo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljevali proti Koprivni in do rudnika v Topli, kjer bomo parkirali naše avtomobile. 

OPIS POTI: Iz parkirišča  se usmerimo po označeni poti v smeri do Doma na Peci. Od tu pa sledi še uro in pol vzpona do najvišjega vrha Pece - Kordeževe glave. Sestopili bomo po poti pristopa. 

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra). Hrana in pijača je lahko iz nahrbtnika, odprt pa je tudi Dom na Peci.

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.

 

NEZNANO 2019

TE?AVNOST:

 Lahka pot

 PRIMERNOST:

 Za vse člane dru?tva z dobro voljo

 OPIS POTI:

 Zapeljali se bomo v Spodnjo Savinjsko dolino in se najprej ustavili ob jezeru, kjer bomo  opazovali ptice ter krape, ki skačejo iz vode za mrčesom. V nadaljevanju si bomo ogledali grad, ki ga domačini pridno obnavljajo.

V nadaljevanju se bomo prepeljali na novo izhodišče in po planinski poti prehodili krožno turo na Ramšakov vrh in na Radojč. Na koncu bomo posedeli na kmetiji z lepim razgledom ter si privoščili domače kosilo.

 PREDVIDENI ČAS HOJE:

 Za prvi ogled bomo rabili ½ ure hoje, za krožno turo  3 do 4 ure. Ostali se bodo lahko sprehodili v okolici kmetije, kjer bomo imeli kosilo.

 ZBORNO MESTO:

 V soboto, 12.10.2019, ob 645 na parkirišču VELO centra na Črnučah, oz. po dogovoru.

 NAČIN PREVOZA:
Osebni avtomobili, odhod ob 700.

 PRIJAVE, INFORMACIJE:

OBVEZNE prijave pri vodniku Janez-u SELIŠKAR, tel. 031/652-140.

OPOMBE:

 Oblačila in obutev primerna vremenu in letnemu času.

 Prispevek za izlet za člane PD IMP je 15.00 EUR, za nečlane 35 EUR, strošek prevoza v ceni ni upoštevan.


 

PLEŠIVEC (2005 m)

Plešivec nad zaselkom Pri cerkvi v Trenti  je malo poznan vrh. Je prvi (ali zadnji) vrh v grebenu z vrhovi Trentski Pelc, Srebrnjak, najbolj poznanim in najvišjim Bavškim Grintavcem in zadnjim (ali prvim) Svinjakom nad Bovcem.

DATUM: nedelja, 20.10.2019

Izlet je kar zahteven, gre za lahko do zahtevno neoznačeno pot s tudi strmimi odseki in kar nekaj višinske razlike. Primeren je za tiste z dobro kondicijo in vajene gibanja v visokogorju. Zmerne hoje bo za približno 9 ur. Posebna tehnična oprema ni potrebna.

ODHOD IN PREVOZ: nedelja, 20. 10. 2019 ob 5.30 uri zjutraj iz Ljubljane.

Peljemo se kot običajno z osebnimi avtomobili čez Vršič v Trento.

OPREMA: vremenu in letnemu času primerna obleka in obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite še na planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2019.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: obvezne so prijave na 041 600 678 (Katja).

IZLET VODITA: Urša Pogačnik in Katja Kadiš, vodnici PD IMP Ljubljana.

 

VRTAŠKO SLEME  (2077 m)

26. 10. 2019

KDAJ:           v soboto, 26. oktobra 2019

KAM:            naš cilj je Vrtaško Sleme, čudovit razglednik visoko nad Mojstrano. Z vrha se nam odprejo pogledi na mogočno Kukovo špico, na nasprotni strani doline Vrat se dviga očak Triglav, Karavanke in avstrijski vršaci pa se nam nastavljajo na oni strani Save Dolinke.

ODHOD:       prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Udeleženci bomo iz Ljubljane odrinili ob 5.30 uri. Naše izhodišče bo v vasi Mojstrana.

 POTEK:        Pot se na začetku strmo vzpne skozi gozd, nato pa bomo s hojo nadaljevali do Vrtaške planine, kjer se že kažejo lepi razgledi na dolino Vrata. Nato se bomo pričeli zložno vzpenjati proti zahodu ter sčasoma prispeli na sedlo med Slemenom in Vrtaški vrhom. Od tu bomo krenili rahlo v desno ter sledili poti, ki nas bo med ruševjem in travnatem pobočju pripeljala na vrh. Sestop bo potekal po poti vzpona nazaj do našega izhodišča.

ČAS POTI:    približno 8-9 ur hoje. Tura je tehnično lahka, primerna pa za uhojene planince.

OPREMA:     je običajna pohodniška in vremenu primerna, potrebni so čevlji z visokim rebrastim podplatom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VODSTVO:   Vodja ture je Blaž Erjavc, vodnik Planinske zveze Slovenije, ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila na tel.: 040 720 252.

 

KRIŽNA JAMA, KRIŽNA GORA - 02.11.2019

ZBORNO MESTO: Dolgi most, končna postaja avtobusa št. 6

 
KDAJ: 02.11.  ob 8 uri

 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se odpeljemo proti Cerknici ter naprej proti Bloški Polici, kjer zavijemo desno v smeri Babnega polja; po nekaj km se pot odcepi za Križno jamo oz. Križno goro. Predvidoma se naša tura prične z vzponom na Križno goro; pot je lažje narave, tehnično nezahtevna, vendar neoznačena. Na vrhu bo malica, potem pa sledi spust do Križne jame. Tu nas pričakajo vodniki, ki nas bodo odpeljali na enourni ogled jame, en del prehodimo peš, drugega pa si ogledamov s čolni. Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, ki ima številna podzemna jezera, tu so našli tudi kosti jamskih medvedov iz ledene dobe ter sledove in ostanke kar 45 živalskih vrst. Poleg tega so tukaj najdeni tudi številni arheološki ostanki, stari tudi kot 5000 let.
 
Po ogledu jame se počasi vračamo proti domu, glede na vremenske razmere je tudi možnost postanka in ogleda izvirov in prvih pritokov na začetku Cerkniškega jezera, v Gorenjem jezeru.

 
ZAHTEVNOST in ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka tehnično nezahtevna tura, vse hoje je približno za 3 ure

 
OPREMA: pohodni čevlji in palice, ustrezna oblačila za v jamo ( anorak, pelerina..), čelna svetilka ter veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika. Vstopnina v jamo za skupine znaša 8 evrov.

 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PL vodnici PD IMP Urši Kozjek na tel.041 734 914, v poznopopoldanskih oz. večernih urah.
Lep planinski pozdrav, Urša K.