OBVESTILA  
 
  IZLETI OD 29.06.2018  DALJE
LOGARSKA DOLINA  29.06.2019

ZBORNO MESTO: Trzin-IOC-industrijska cona, pred Piramido 
 
KDAJ: ob 6.30
 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se bomo odpeljali v smeri Kamnika,  Črnivca in naprej proti Lučam in Logarski dolini; tam se prične naša pešpot, ki se deli na spodnji del-Log,  ki je pretežno glinast,  moker, srednji del Plest  (pretežno gozdnat) ter zgornji del Kot (gozdnat in kamnit svet). Dolina je bila leta 1987 zavarovana kot regijski park, razprostira se na preko 24 kvadratnih km in ima 35 prebivalcev. Spada med Alpske ledeniške doline.
Pot po Logarski je naravoslovno etnografska pot, ki vodi skozi čudovite kotičke ohranjene narave krajinskega parka. Razkrila nam bo marsikatero zanimivost kot je n.pr. drugi izvir Savinje, Logarjeva lipa in Plesnikov brest, olcarsko in oglarsko bajto, lovsko prežo in brin velikan ter mogočne skalne balvane. Vrhunec poti je pri slapu Rinka, enem najvišjih slapov v Sloveniji. 
 
ZAHTEVNOST IN ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka, tehnično nezahtevna tura, vse hoje je za 3 do 4 ure
 
OPREMA: pohodni čevlji in palice ter ustrezna oblačila ter obvezna veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika pa tudi v kakšni koči se bo kaj našlo.
 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PLV PD IMP Urši Kozjek, v poznopopoldanskih oz. večernih urah na tel. 041 734 914.


KREVL (1515 m)
Sobota, 6. julij 2019

Krevl  je 1515m visok vrh, ki se nahaja južno od smučišča Kobla, točneje med vrhom Koble in Črno goro. Z vrha, na katerem je žig in vpisna knjiga, se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, vrhove nad Soriško planino in na ostale vrhove Julijskih Alp.

KDAJ: Sobota, 6.7.2019

ZAHTEVNOST TURE: tura tehnično ni zahtevna in je primerna za vsakogar z malo kondicije. Skupne hoje bo cca 6 ur.

ODHOD: prevoz je predviden z osebnimi avtomobili. Zbrali se bomo v Vižmarjih na avtobusni postaji št. 1 ob 5.30 uri. Peljali se bomo v smeri proti Železnikom in nato naprej proti Tolminu, cesti pa bomo sledili do kraja Petrovo Brdo, kjer ob planinskem domu parkiramo naše avtomobile. Sestopili bomo po poti pristopa. 

POTEK: ob planinskem domu opazimo oznake za Črno prst, ki nas usmerijo na zelo strmo pot. Pot nas pripelje do razpotja v bližini Lovčevega bivaka Pri Koucah. Od Lovčevega bivaka nadaljujemo našo pot po markirani poti v smeri Črne prsti. Pot nadaljujemo vse do našega cilja, kjer nas čaka tudi vpisna skrinjica. 

OPREMA: je običajna pohodniška in vremenu primerna (možnost dežja, vetra), potrebni so čevlji z zelo dobrim podplatom. Hrana in pijača je samo iz nahrbtnika.

VODSTVO: Turo vodi VPZS PD IMP Neža Erjavc (041 594 380), ki sprejema obvezne prijave in daje vsa morebitna pojasnila.
 

SOŠKA POT 20.07.2019
 
ZBORNO MESTO: Vižmarje -Šentvid, končna postaja avtobusa št. 1
 
KDAJ: ob 6,30
 
POTEK IZLETA: z os. avtomobili se bomo odpeljali proti Kranjski gori in preko Vršiča v dolino Soče; tam se prične naša pešpot nekje pri odcepu za Lepeno. Celotna pot ob Soči je dolga preko 20 km, mi pa bomo prehodili dobro tretjino, osrednji del, ki je najbolj slikovit; lepoto in divjo naravo reke Soče bomo lahko občudovali med hojo tik nad strmimi in globokimi koriti in meandri. Na konec poti bomo prepeljali avtomobile in se nato vračali preko Loga pod Mangartom, kjer si bomo ( glede na željo udeležencev ) privoščili še ogled čudovitih slapov reke Fratarice. Domov se nato vračamo čez mejni prehod Predil ter Rateče, kjer se nam tudi med potjo ponujajo čudoviti razgledi na okoliške vršace in Rabeljsko jezero.

 
ZAHTEVNOST IN ČAS TRAJANJA IZLETA: lahka, tehnično nezahtevna tura, vse hoje je za 4 do 5 ur

 
OPREMA: pohodni čevlji, palice ter ustrezna oblačila in obvezna veljavna planinska izkaznica; malica je iz nahrbtnika

 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: obvezne prijave pri PLV PD IMP Urši Kozjek, v pozno popoldanskih oz. večernih urah na tel. 041 734 914.
Lep planinski pozdrav, Urša K.
 

 

MONTE CHIAVALS (2098m, Italija - Karnijske Alpe) Z

27. 7. 2019

 

Poglejmo še malo naprej od zahodnih Julijcev. Za Montažem se skriva zanimiv greben, katerega od daleč najbolj zaznamuje koničasti in težko dostopni Zuc dal Bor, mi pa bomo obiskali njegovega soseda, ki je čeprav s precej skromno višino kar mogočna gora. Tu se začnejo Karnijske Alpe. Pred skoraj desetletjem smo že bili tu, a se vračamo, ker je res zanimiv cilj.

Iz Ljubljane bomo krenili ob 5. uri, z osebnimi avtomobili se zapeljemo preko Trbiža in Pontebbe v Val de Gleris, kjer bo naše izhodišče. Po označeni poti se povzpnemo najprej na sedlo Forcella Alta di Ponte di Muro, kjer se nam odprejo razgledi proti Julijcem z Montažem v prvem planu, nato pa nadaljujemo še na sedlo Forcella di Chiavals, kjer se odpre pogled še proti zahodu. Sledi še vzpon vzdolž južnega grebena na sam vrh, ki je lep razglednik. Sestopili bomo preko sedla Forcela della Pecora in ob vrnitvi na izhodišče zaključili krožno turo.

Skupne hoje bo okoli 7 – 8 ur. Tura je mestoma tehnično zahtevna in izpostavljena, zato je potrebna ustrezna vzdržljivost in izurjenost. Obvezna oprema: čelada, priporočljive tudi pohodne palice. Obleka in obutev vremenu primerna, ne pozabimo na zaščito pred soncem. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Vodja ture je PLV PD IMP Ljubljana Andrej Stuchly, ki želi obvezne prijave in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643.

 

PLANINA RAZOR (Gremo skupaj v visokogorje)

9.- 11. 8. 2019

Naše tradicionalno letno visokogorsko druženje letos nadaljujemo na planini Razor. Pred leti smo tod že bili, a smo se odločili, da srečanje ponovimo, ker je okolica omenjene planine ravno pravšnja za lažje ture, ki poleg tega omogočajo predvsem druženje, čemur je akcija konec koncev tudi namenjena.

Planina Razor leži v Julijskih Alpah v območju Spodnjih Bohinjskih gora, pod osrednjim grebenom na južni strani, visoko nad Tolminom. Za greben Spodnjih Bohinjskih gora je značilna precej enolična višina gora, ki tu in tam le presežejo višino 2000m. Vrhovi so si precej podobni, večinoma enostavno dostopni, vendar pa gre še vseeno za pravo visokogorje. Greben je južna meja Julijskih Alp, preden se višine spustijo v sredogorja proti Jadranskemu morju. Od osrednje skupine Julijskih Alp jih loči Bohinjska kotlina, zato nudijo izredne razglede proti Triglavu, ob dobri vidljivosti pa tudi proti morju.

 Potek ture:

Planina Razor je precej oddaljeno izhodišče, zato se bomo tja podali že v petek popoldne, da tja pridemo na predvečer in s tem lahko soboto izkoristimo v celoti. Poleg tega, da imamo do tam debeli dve uri in pol vožnje, nas čaka še uro pešačenja do same koče.

Odhod iz Ljubljane bo v petek ob 17. uri. Z osebnimi avtomobili se zapeljemo mimo Ljubinja pri Tolminu do planine Kuk. Do same planine Razor nas čaka še približno uro hoje.

SOBOTA:   Tolminski kuk (2085m) – tura po zahtevnem brezpotju, vmes še kratek vzpon na Podrto goro (neobvezno) – skupno bo tura trajala okoli 8 ur;

NEDELJA: Vrh nad škrbino (2054m) – slikovita grebenska tura, kjer bomo od prevala Globoko bolj ali manj zvesto prečili greben do Škrbine. Skupno 7 ur;

Omenjeni turi sta mišljeni kot osnovna cilja. Glede na strukturo udeležencev pa lahko dodamo še kakšen lažji cilj ali varianto. V nedeljo popoldne sledi še povratek proti Ljubljani.

Oprema:

Od tehnične opreme bomo vzeli le čelado, drugače pa ne pozabimo na čelno svetilko, zaščita pred soncem, sončna očala, pohodne palice (priporočljivo), mali komplet prve pomoči in čelno svetilko. Obleka in obutev vremenu in visokogorju primerna. Hrana in pijača na samih turah iz nahrbtnika, nekaj pa se dobilo tudi v koči. Obvezna veljavna planinska izkaznica in tudi osebni dokument.

Cena:

Strošek prijave je 21€,  in nudi dvakratno prenočitev v koči (delno sofinancirano). Stroški prevoza in prehrane niso všteti v ceno in jih udeleženci poravnajo sami.

Tura je namenjena članom PD IMP Ljubljana, ki imajo tudi prednost pri prijavi. Morebitni člani drugih društev si prenočišče plačajo sami.

Prijave:

Zaradi organiziranja prenočevanja, je število udeležencev omejeno.  Obvezne prijave do zasedbe mest oziroma najkasneje do ponedeljka 29. 7. 2019. Prijave zbira vodja ture Andrej Stuchly (041 961 643).

 

 

Vodja ture

Andrej Stuchly