VODNIŠKI ODSEK PD IMP LJUBLJANA

 

Na prvi in ustanovni seji, ki je bila 9. 4. 2010 v Črnučah, so se zbrali vsi registrirani vodniki (VPZS) in soglasno ustanovili Vodniški odsek PD IMP Ljubljana (VO). Namen odseka je uskladiti delo vodnikov, poleg tega pa malo drugače zagrabiti stvari, da bodo naše delo bolj pestro, kakovostno pa tudi bolj varno. Člani VO so vsi aktivni vodniki PD IMP Ljubljana. Za načelnika VO je bil izvoljen dosedanji vodja vodnikov Andrej Stuchly. Odsek se bo redno sestajal dvakrat letno na spomladanski in jesenski seji, po potrebi pa tudi izredno. Naše delo na začetku predstavljata dve stvari:

-        uskladitev pravil v obliki Pravilnika VO PD IMP Ljubljana, ki bo osnova za naše delo.

-        organizacija in izvedba usposabljanja za člane PD IMP Ljubljana (več v nadaljevanju)

Pri tem pa je še ena za vse člane in udeležence tur pomembna novica s seje VO: V skladu s predlogi in mnenjem vseh vodnikov, ki vodijo tudi pozimi, je VO soglasno sprejel naslednji sklep:

»Od zimske sezone 2010/2011 naprej bo t.i. plazovni trojček (žolna, sonda in lopata) del obvezne tehnične opreme vsakega udeleženca na zimskih turah in turah v zimskih razmerah. Zahteva po taki opremi bo glede na značaj ture navedena v razpisu posamezne ture.«

Glede nabave opreme (plazovni trojček) se bomo tudi tokrat skušali organizirati in pri tem dobiti spet kakšen dober popust. Več in formacij o tem pa na usposabljanju.

 

Vodniki smo zdaj torej združeni v vodniški odsek, ki je začel s polno paro. Na tem mestu bo potekalo obveščanje članov PD IMP Ljubljana o delu VO in vodnikov. Preureditev spletne strani VO je v pripravi tako, da bodo stvari kmalu bolj pregledne. Hvala za razumevanje, in se vidimo...

 

Lep pozdrav

 

Načelnik VO PD IMP Ljubljana

Andrej Stuchly

 

 PREDSTAVITEV VODNIKOV
 

Andrej Stuchly
Gašper Jalen
Ines Rutar
Janez Seliškar
Katja Kadiš
Urša Kozjek
Urša Pogačnik
Blaž Erjavc
Neža Erjavc

  KATEGORIJE

    NAZAJ

 

LETNO USPOSABLJANJE (za člane PD IMP Ljubljana)

21. 4. 2012

 

 

Vodniški odsek PD IMP Ljubljana organizira redno letno usposabljanje za člane društva. V ta namen se bomo tokrat podali pod Špik v krnico Pod Srcem, kjer bomo obdelali osnovna znanja, ki se jih pričakuje od udeležencev na zahtevnejših turah; tako letnih, kot tudi nekaj zimskih.

 

Odhod iz Ljubljane bo ob 5:30. uri: z osebnimi avtomobili se zapeljemo v Gozd-Martuljek, od koder se peš povzpnemo do krnice Pod Srcem, kjer si bomo izbrali  primerni prostor za delovišče; tako za snežni, kot tudi za kopni del. Sistem usposabljanja bo odvisen od števila udeležencev (zato obvezne prijave). Vaje bomo izvajali na posameznih delovnih točkah, kjer bo poudarek na znanju vsakega posameznika. Obdelali bomo sledeče teme:

Snežni del:

-        tehnična oprema na snežnih turah

-        uporaba cepina, derez in pohodnih palic

-        zaustavljanje zdrsa

Kopni del:

-        tehnična oprema na kopnih turah

-        gibanje na zavarovanih poteh in ob vrvnih ograjah 

-        spust po vrvi

Na koncu sledi še skupna analiza

 

Usposabljanje bodo pripravili vodniki PD IMP Ljubljana (VPZS). Z delom bomo zaključili predvidoma do 16. ure. Namenjeno je članom PD IMP Ljubljana s plačano članarino za tekoče leto, ki imajo namen in željo po udeležbi na zahtevnejših turah v letnem programu društva.

 

Delo bo potekalo individualno z vsakim udeležencem, zato prosimo, da se akcije udeležijo tisti, ki se imajo željo in namen kaj novega naučiti in ne bodo motili procesa usposabljanja.

 

Obvezna tehnična oprema: cepin, dereze, čelada, plezalni pas (enodelni ali zgornji in spodnji del) in samovarovalni komplet (popolni: prevzemnik energije in dve samozaklepni vponki), pomožna vrvica (6mm/3m) in vponka z matico ter pohodne palice. Vsak udeleženec mora imeti na usposabljanju kompletno tehnično opremo zase; lahko je sicer izposojena, a to ureja vsak udeleženec sam zase že pred turo.

Ostala oprema: Obleka in obutev vremenu in razmeram primerna (sneg: rokavice in gamaše, kaj za preobleči), potrjena članska izkaznica. Hrana in pijača vsa iz nahrbtnika saj v bližini ni oskrbovane koče.

 

Vodja usposabljanja je VPZS Andrej Stuchly, ki sprejema obvezne prijave najkasneje do srede 18. 4. 2012 in daje morebitna pojasnila na telefonu 041 961 643.

 

ZIMSKE TURE   Dereze

 

Nekaj napotkov,gibanje v gorah